Njemačka: Tinejdžeri planirali napad na božićnu pijacu

GS
Foto: Haarets.co.il/Ilustracija

BRANDENBURG - Dvoje mladih ljudi je planiralo islamistički napad u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Brandenburgu, naveli su istražioci njemačke policije.

Kako se navodi, dvojica osumnjičenih su se putem poruka dogovorili da izvrše napad na božićnu pijacu ili sinagogu u Kelnu koristeći zapaljive uređaje ili mali kamion, javljaju njemački mediji.

Shodno tome, posmatrajući relevantne Telegram kanale, Kancelarija za zaštitu ustava naišla je na 16-godišnjaka iz Vitstoka u Brandenburgu i 15-godišnjaka iz Buršajda u Severnoj Rajni-Vestfaliji.

Kako prenosi WDR, javno tužilaštvo u Dizeldorfu i javno tužilaštvo u Nojrupinu vode istragu zbog sumnje da su planirali da počine teroristički napad. Vlasti su odbile da komentarišu ovo pitanje.

Obojica uhapšenih smatraju se simpatizerima Islamske države (ISIS).

Mladića iz Brandenburga bezbjednosne vlasti klasifikuju kao "relevantnu osobu" na islamističkoj sceni, prenosi Telegraf.

Za njega se kaže da voli oružje, izuzetno je nasilan i da je u prošlosti privlačio pažnju širenjem džihadističke propagande. I njegov brast je okarakterisan kao izuzetno nasilan.

Kada je uhapšen, nosio je nož, prenosi "Tagesšpigl". U njegovom stanu pronađeno je nekoliko mobilnih telefona.

Specijalci su od vikenda pratili osumnjičene.

U svjetlu rata na Bliskom istoku, Savezna kancelarija za zaštitu ustava tek danas je upozorila na akutnu opasnost od islamističkih napada u Njemačkoj. Rizik od napada dostigao je "novi kvalitet", objasnio je Savezni ured za zaštitu ustava Tomas Haldenvang u Berlinu.

"Opasnost je realna i veća nego što je bila dugo vremena", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana