Njemačka planira integraciju useljenika prije dolaska u zemlju

Tanjug
Njemačka planira integraciju useljenika prije dolaska u zemlju

BERLIN - Njemačka vlada planira da sa integracijom budućih doseljenika počne još i prije njihovog useljavanja u Nemačku.

To je saopštila povjerenica savezne vlade za integraciju Anet Vidman Mauc nakon sastanka vlade, na kome je prihvaćen deo "Nacionalnog akcionog plana integracije", i navela je da i prije doseljavanja treba da se postave smjernice za integraciju nakon dolaska u Nemačku.

Akcioni plan predviđa mjere za integraciju budućih doseljenika koje bi započele u zemljama porijekla, a koje se prije svega odnose na učenje njemačkog jezika i iscrpno informisanje o životu u Njemačkoj.

"Time između ostalog želimo da spriječimo stvaranje pogrešnih očekivanja od života u Njemačkoj", rekla je Vidman-Mauc, prenosi Hina.

Donošenja nacionalnog akcionog plana integracije je dio priprema za uvođenje Zakona o useljavanju kvalifikovanih radnika koji stupa na snagu 1. marta ove godine, koji će prvi put nakon dužeg vremena omogućiti sistemsko doseljavanje stručnjaka i kvalifikovanih radnika iz zemalja koje nisu članice Evropske unije.

Stranka Alternativa za Nemačku (AfD) već je kritikovala namjere kancelarke Angele Merkel da Njemačku pretvori u doseljeničku zemlju i time pogorša sadašnje probleme.

"Ono od čega Nemačka već sada pati su stvaranje paralelnih društava, dječji brakovi, kriminalni klanovi, ubistva iz časti i nedopušteni uslovi u školama, i to će se dodatno pogoršati", saopštila je jedna od vodećih političarki AfD-a Beatriks fon Štorh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana