Nestali osjetljivi dosijei najviših policijskih zvaničnika Evropola

Tanjug
Nestali osjetljivi dosijei najviših policijskih zvaničnika Evropola

HAG- Policijsku agenciju EU (Evropol) pogodila je velika kriza nakon što su osjetljivi dosijei najviših policijskih zvaničnika nestali.

Prema internoj bilješci, u koju je portal Politiko imao uvid, ti podaci koji se čuvaju u sjedištu Evropola u Hagu pod ključem nestali su prošlog septembra, a među nestalim dosijeima su i štampani dosijei izvršne direktorke Evropola Ketrin de Bol, njena tri zamjenika i drugih visokih zvaničnika.

Evropolove osjetljive štampane HR datoteke čuvaju se zaključane u sefu, u prostoriji koja je ograničena na osoblje sa ograničenim pristupom, a vrlo mali broj ljudi zna šifru sefa.

“Uprava Evropola je 6. septembra 2023. obaveštena da su lični dosijei nekoliko članova osoblja Evropola nestali”, navodi se u bilješci.

Dodaje se da od tada pokušavaju da ustanove kako je do toga došlo.

“S obzirom na ulogu Evropola kao organa za sprovođenje zakona, nestanak ličnih dosijea članova osoblja predstavlja ozbiljan incident kršenja bezbednosti i ličnih podataka”, navodi se u bilješci.

Briselski portal podsjeća da je Evropol jedna od najvećih agencija Evropske unije, da koordinira velike međunarodne istrage i operacije sa nacionalnim policijskim vlastima i partnerima kao što su Interpol i američki FBI.

Portal navbodi i da su se neki od nestalih dosijea ponovo pojavili kada ih je jedan građanin pronašao napuštene na javnom mjestu u Hagu i odneo u lokalnu policijsku stanicu.

Portparol haške policije Stiven van Santen rekao je da je ta policija bila uključena u neke detalje vezane za tekuću internu istragu Evropola.

Nestali dosijei mogu da sadrže informacije o prijavi za posao službenika, relevantnoj obuci, datumima rođenja, statusu braka, izdržavanim licima, trenutnoj adresi i druge redovne informacije.

Neimenovani izvor Politika naveo je da je nakon incidenta, šef ljudskih resursa u Evropolu Masimilijano Betin stavljen na administrativno odsustvo, koji nije želio da komentariše slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana