Neonacista sa Floride prešao u islam i ubio cimere

Tanjug
Neonacista sa Floride prešao u islam i ubio cimere

Tampa - Mladić s Floride ubio je svoja dva cimera i rekao policiji da je to učinio zato što su bili neonacisti i omalovažavali su njegovo nedavno preobraćanje u islam.

Devon Arturs (18) rekao je policiji da je doskoro dijelio neonacistička ubjeđenja sa svojim cimerima, ali da se preobratio u islam, navodi se u sudskoj dokumentaciji i izjavi koju je juče objavila policijska stanica grada Tampe, prenosi AP.

Arturs se tereti po dvije tačke za prvostepeno ubistvo, dvije tačke za teški napad sa namjerom da počini zločin, kao i po tri tačke za oružanu otmicu.

Kako se navodi u sudskim dokumentima, u stanu u gradu Tampa, gdje su se nalazila tijela žrtava
22-godišnjeg Džeremija Himelmana i 18-godišnjeg Endrjua Onesčuka, istražitelji su pronašli nacističke i rasističke simbole, uramljenu sliku bombaša iz Oklahoma sitija Timotija Mekveja, eksplozive i radioaktivne supstance, a ispred stana stajao je i plakao u vojnoj uniformi četvrti cimer Brendon Rasel. Federalni agenti uhapsili su i Rasela (21), pod optužnicom u vezi sa eksplozivima.

Kako je FBI saopštio, Rasel je "priznao svoja neonacistička uvjerenja" i naveo da je bio član grupe "Atomvafen", što je njemački naziv za "atomsko oružje".
Gradonačelnica Kejtlin Braun, portparolka nacionalne garde Floride, potvrdila je da je Rasel pripadnik Nacionalne garde Floride. Niz tragičnih događaja započeo je u petak kada je Arturs dva kupca i jednog zaposlenog uzeo za taoce pod prijetnjom oružjem u prodavnici cigareta.

- On je rekao da je uznemiren zbog američkog bombardovanja njegovih muslimanskih zemalja - navodi se u policijskom izvještaju.
Policija je, kako se navodi, uspjela da ga nagovori da pusti taoce i baci oružje, a on je nakon što je priveden priznao krivicu za ubistvo dvojice cimera i uputio ih ka stanu u kom su živjeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana