NATO razmatra raspoređivanje nuklearnih bojevih glava!

Srna
NATO razmatra raspoređivanje nuklearnih bojevih glava!

VAŠINGTON – Zemlje NATO-a razgovaraju o mogućnosti raspoređivanja više nuklearnih bojevih glava i njihovog stavljanja u borbenu gotovost kao faktora odvraćanja, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„Neću ulaziti u operativne detalje o tome koliko nuklearnih bojevih glava treba da bude operativno i koje treba da budu uskladištene, ali moramo da se konsultujemo o ovim pitanjima. Upravo to i činimo“, rekao je Stoltenberg za list „Telegraf“.

Stoltenberg je dodao da Kina aktivno ulaže u svoj nuklearni arsenal, koji će do početka 2030-ih narasti na 1.000 bojevih glava.

„To znači da bi se NATO u ne tako dalekoj budućnosti mogao suočiti sa nečim sa čime se nikada ranije nije suočio, a to su dva potencijalna protivnika koja imaju nuklearnu moć – Kina i Rusija. Naravno, to ima posljedice“, istakao je Stoltenberg.

Istovremeno, iz Stokholmskog međunarodnog instituta za mirovna istraživanje /SIPRI/ saopšteno je da devet zemalja - SAD, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Kina, Indija, Pakistan - nastavljaju da modernizuju svoje nuklearne arsenale, sa povećanjem broja nuklearnih bojevih glava u visokom operativnom stanju pripravnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana