Poginulo od 10.000 do 13.000 ukrajinskih vojnika

GS/Agencije
Foto: Ministarstvo odbrane RF

MOSKVA/KIJEV- U toku je 281. dan rata u Ukrajini.

22.00 Poginulo od 10.000 do 13.000 ukrajinskih vojnika

KIJEV - Oružane snage Ukrajine izgubile su između 10.000 i 13.000 vojnika od početka rata sa Rusijom, izjavio je danas predsjednički savjetnik Mihajlo Podoljak.
Ovo je prva zvanična procjena od kraja avgusta, kada je komandant oružanih snaga rekao da je poginulo blizu 9.000 vojnika.

“Imamo zvanične brojeve od Generalštaba, iz najviše komande, i riječ je o 10.000 do 12.500 ili 13.000 poginulih”, rekao je Podoljak “Kanalu 24”.

On je dodao da je Ukrajina “otvorena kada govori o broju poginulih” i da je više vojnika ranjeno nego što je poginulo.

18.30 Fon der Lajen oštro kritikovana nakon objave broja poginulih u Ukrajini

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen oštro je danas kritikovana zbog video poruke na Tviteru u kojoj kaže da je u Ukrajini poginulo „više od 100.000 ukrajinskih oficira" i "20.000 civila", ne navodeći izvor ovih podataka.

Ubrzo nakon objave video je uklonjen, a zatim je objavljena nova verzija bez djela u kojem se pominje broj poginulih.

Fon der Lajen je objavila video u sklopu najave prijedloga Evropske komisije za kreiranje specijalnog tribunala koji bi se bavio ruskim „zločinom agresije" i predloga o načinima za korišćenje zamrznute ruske imovine za obnovu Ukrajine.

Portparolka Komisije Dana Spinant je danas pokušavala da opravda objavu o broju poginulih u Ukrajini navodeći da je procjena od 100.000 vojnika došla iz "spoljnih izvora".

Spinant je ponovila da je cilj bio „da se pokaže brutalnost ruske invazije" i istakla da su u drugoj verziji otklonili broj da bi se fokusirali na "zadatak koji nas čeka sa našim partnerima i sa Ukrajinom, a to je da Rusiju pozovemo na odgovornost".

Agencije ANP i DPA su juče prenijele da je Kijev bio "zaprepašćen" brojem stradalih koji je objavljen.

Portparol predsjednika Volodimira Zelenskog je izjavio da zvanične podatke mogu da daju samo komandant vojske, ministar odbrane i predsjednik Zelenski.

 

16.30 Habek priznao djelimičnu odgovornost za smrt ruskih vojnika u Ukrajini

Njemački ministar ekonomije Robert Habek izjavio je da je djelimično odgovoran za smrt ruskih vojnika u Ukrajini jer je potpisao ukaze za isporuku oružja Kijevu.
"Ne može se bezobzirno aplaudirati isporukama oružja, ako je neko svjestan da će veliki broj od 300.000 ruskih regruta biti ranjen ili ubijen, između ostalog, oružjem koje smo mi poslali. To sam ja. Moj potpis je na odobrenju", rekao je Habek u intervjuu za list "Štern".

Međutim, Habek insistira na tome da je isporuka oružja bila "ključna za opstanak Ukrajine".

Njemačka od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini snabdijeva Kijev raznim vrstama sistema oružja, uključujući rakete za protivvazdušnu odbranu, višecijevne bacače raketa, samohodnu artiljeriju i protivavionske topove.

Berlin je ranije navodio da neće slati smrtonosno oružje Ukrajini, u skladu sa politikom nakon Drugog svjetskog rata, ali je u međuvremenu odustao od tog principa.

15.35 Nova eksplozija u Kijevu

Snažna eksplozija odjeknula je u Kijevu danas poslije podne, javio je ukrajinski list "Strana".
List je objavio fotografiju na kojoj je prikazan dim koji se podiže na mjestu eksplozije.

TASS je prenio da je list "Vesti" objavio ranije danas da se u Kremenčugu, u Poltavskoj oblasti, dogodilo nekoliko eksplozija.

Uzbuna na vazdušnu opasnost počela je danas širom Ukrajine i trajala je nešto više od jednog časa, piše TASS.  

15.30 Rusi uveli u borbu veliki adut - "Tornado-S"

Ruska vojska je u Ukrajini rasporedila jedno od najmoćnijih oružja - raketni lanserski sistem "Tornado-S", potvrdilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Ovaj sistem ispaljuje navođene projektile sa razornim termobaričnim bojevim glavama.

Sistem "Tornada" od šest bacača može da zaustavi cijelu protivničku diviziju ili da sasvim uništi mali grad.

"Tornado-S" nalazi se u sastavu ruske vojske od 2016. i već je testiran u sirijskom ratu.

"Tornado" se od svog prethodnika razlikuje po tome što može lansirati navođene projektile koji napadaju ciljeve udaljene do 120 kilometara, umjesto dosadašnjih 70 kilometara.

Osim satelitskog navođenja i povećanog dometa, dizajneri su razvili nekoliko različitih projektila: kasetnu municiju, penetrirajuću i termobaričnu.

Najrazornija je termobarična bojeva glava, koja ne samo da prži okolinu, već doslovno isisava vazduh iz pluća blizu mjesta pada.

Efektivnost jednog lansera "Tornado-S" je, prema ruskim izvorima, kao 21 lansera "BM-21 Grad" i može opustošiti desetine hektara.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimak u kome potvrđuje da je u Ukrajini raspoređen raketni lanserski sistem "Tornado-S".

Kako prenosi mađarski "Remiks njuz", u nedavnom izvještaju za američki Kongres Pentagon navodi da je ruska strana ne samo poboljšala komunikaciju između trupa nakon početnih neuspjeha, već je uvela i veći raspon oružja.

Najvažniji element toga jeste upotreba artiljerije, uključujući posebnu ulogu raketnih bacača.
 

12.33 -  Lukašenko: Ukrajina koristi svaki izgovor da uvuče NATO u sukob

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da Ukrajina koristi svaki izgovor da uvuče snage zemalja članica NATO u sukob, dok Bjelorusija bilježi porast provokacija u blizini svoje granice.

"Sve agencije za sprovođenje zakona primećuju povećanje broja provokacija u blizini državne granice. Ukrajina najverovatnije pokušava da iskoristi svaki izgovor da u sukob uvuče trupe zemalja članica NATO-a. Sve to potvrđuje nedavni pad rakete na teritoriju Poljske", rekao je Lukašenko na sastanku sa vojnim i bezbednosnim zvaničnicima, prenijela je novinska agencija BelTA.

Kako je rekao, Bjelorusija je u stanju da odvrati potencijalnog neprijatelja od upotrebe vojne sile protiv zemlje.

"Do sada smo uspjeli da odvratimo potencijalnog neprijatelja od upotrebe vojne sile protiv Belorusije", rekao je Lukašenko.

Dodao je da je ipak neophodno stalno pratiti, gledati i ne propustiti znakove koji bi ukazivali na direktnu pripremu za agresiju na Bjelorusiju.

Kazao je da zapadne države nastavljaju da jačaju vojni potencijal svojih oružanih snaga, modernizuju infrastrukturu na teritoriji susjednih zemalja i povećavaju intenzitet aktivnosti operativne i borbene obuke.

"Sve to dovodi do eskalacije ionako složene vojno-političke situacije oko naše zemlje i u regionu u cjelini", rekao je Lukašenko.

Takođe je rekao da se sve češće čuju pozivi odbjegle opozicije na preuzimanje vlasti silom i terorističke napade na teritoriji Bjelorusije.

"Neki od ovih bjegunaca nisu samo izdajnici, već apsolutni ekstremisti. Ne mogu drugačije da ih nazovem. Oni otvoreno, bez stida, pozivaju na udare po ciljevima na teritoriji naše zemlje. Čak zaboravljaju da im rođaci žive na teritoriji Bjelorusije", kazao je predsjednik Bjelorusije.

11.10-  Ukrajina otpustila inženjera iz nuklearke u Zaporožju

Ukrajina je otpustila jednog od glavnih inženjera nuklearne elektrane u Zaporožju, optužujući ga za kolaboraciju sa ruskim snagama i izdaju, saopštilo je državno preduzeće Energoatom.

Do ovog poteza došlo je dan nakon što je Moskva postavila Jurija Černičuka za direktora najveće nuklearne elektrane u Evropi.

11.06 -  Kremlj: Nelegitimni planovi EU o osnivanju tribunala za ratne zločine

Kremlj je osudio pozive EU da se osnuje tribunal koji bi se bavio ratnim zločinima počinjenim tokom rata u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da takvo tijelo ne bi imalo legitimitet i da je neprihvatljivo za Moskvu.

"Što se tiče pokušaja da se uspostave neka vrsta tribunala, on neće imati nikakav legitimitet i mi ga nećemo prihvatiti, osudićemo ga", rekao je Peskov novinarima, a prenosi Interfaks.

U odgovoru na pitanje kako bi Kremlj reagovao na takve akcije, Peskov je rekao da ruski istražitelji rade na otkrivanju zločina "kijevskog režima".

"Veoma je važno da se svemu ovome dodaju i podaci o zločinima koje je režim počinio od 2014. godine i na koje, na našu žalost, nismo vidjeli ni kritiku Zapada", dodao je portparol Kremlja.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je juče da će Evropska unija pokušati da uspostavi specijalizovani sud, uz podršku Ujedinjenih nacija, za istragu i krivično gonjenje navodnih ratnih zločina koje je Rusija počinila u Ukrajini.

Kako je rekla, EU nastavlja da pruža podršku Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), tako da predlaže osnivanje specijalizovanog suda, uz podršku Ujedinjenih nacija, koji će istraživati i krivično goniti "zločine agresije Rusije".


10.59 -  Lavrov: Cijela EU pod kontrolom SAD

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je na konferenciji za medije o evropskoj bezbjednosti da neće biti obnavljanja prethodnih odnosa sa Zapadom. Ističe da je saradnja moguća jedino ako je zasnovana na novim principima.

Dodaje da se NATO vratio prioritetima Hladnog rata, jer žele da drže Ruse van Evrope, a Amerikance u Evropi, i nalašava da je cela Evropska unija sada pod kontrolom SAD, prenose RIA Novosti.

"jSećamo se kako je nastao NATO: kada je prvi generalni sekretar Alijanse, gospodin Ismej, smislio formulu 'Držite Ruse podalje od Evrope, Amerikance u Evropi, a Nijemce pod kontrolom.' Ovo što se sada dešava apsolutno znači vraćanje NATO-a onim konceptualnim prioritetima koji su razvijeni prije 70 godina", rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, Zapad sve više uvlači Ukrajinu u NATO, "što je bila očigledna crvena linija, čega su svjesni već dugi niz godina".

"Predložili smo da se odustane od širenja NATO-a i da se dogovorimo o konkretnim bezbjednosnim garancijama za Ukrajinu, Rusiju i EU. Nije bilo diskusije, na naš poziv na konstruktivan pristup ovoj situaciji rečeno nam je samo jedno: svaka zemlja, prije svega Ukrajina, ima pravo da uđe u NATO i niko tu ne može ništa da uradi", istakao je Lavrov.


9.07 - Zelenski: Šest miliona stanovnika Ukrajine bez struje

Skoro šest miliona ljudi u Ukrajini nema struju, saopštio je kasno sinoć ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinska državna služba za vanredne situacije saopštila je da je devet osoba poginulo u požarima, nakon što su prekršili bezbjednosna pravila u pokušaju da zagreju svoje domove nakon ruskih napada na elektroenergetske objekte


7.15 -  Zelenski: Pozivam Maska da dođe u Kijev

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je američkog milijardera i vlasnika Tvitera Ilona Maska da posjeti Ukrajinu.

"Ako gospodin Mask želi da shvati šta je Rusija uradila ovdje, neka dođe u Ukrajinu i vidi to svojim očima. Poslije toga ćete nam reći kako da okončamo ovaj rat, ko ga je započeo i kada to možemo da završimo", rekao je Zelenski putem video linka gostujući na konferenciji Njujork tajmsa, prenosi ukrajinska Pravda.

Kijevski list dodaje da je Mask, koji je u prvim danima rata podržao Ukrajinu obezbjeđivanjem satelitskog Interneta "StarLink", 222. dana nakon napada Rusije predložio je Ukrajini da kapitulira i pitao njegove pratioce na Tviteru da li se slažu sa njegovom "vizijom" mira, na koji način bi moglo da dođe do okončanja sukoba.

7.14 - Kineski ambasador u Francuskoj : Kina ne isporučuje oružje Rusiji

Kina ne snabdijeva Rusiju oružjem, rekao je kineski ambasador u Francuskoj Lu Ša.

"Ne. Mislim da Rusiji nije potrebno kinesko oružje", rekao je ambasador u intervjuu za televiziju BFM odgovarajući na pitanje da li Kina isporučuje oružje Rusiji.

On je juče istakao da Kina zadržava neutralnu poziciju po pitanju sukoba u Ukrajini i da se zalaže za njegovo mirno rješenje.

"Mi želimo mir. Naš stav o Ukrajini je da unaprijedimo pregovarački proces", dodao je Ša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana