MMF odobrio isplatu do 900 miliona dolara Ukrajini

GS/Agencije
Foto: RBK.ru

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini traje 656. dana. Ruske trupe napadaju ukrajinske položaje oko Hersona, Kupjanska i Avdejevke.

MMF odobrio isplatu do 900 miliona dolara Ukrajini

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je danas da je odobrio drugu reviziju kreditnog programa za Ukrajinu, što omogućava isplatu 900 miliona dolara.

„Izvršni odbor MMF-a zaključio je danas konsultacije u vezi sa članom četiri za 2023. godinu i završio drugu reviziju aranžmana za Ukrajinu. Završetak druge revizije omogućava vlastima da odmah povuku iznos od oko 900 miliona američkih dolara“, navodi se u saopštenju, prenosi RIA.

Blanar: Ukrajina će moći da se približi ulasku u Evropsku uniju tek po okončanju sukoba

Ukrajina će moći da se približi ulasku u Evropsku uniju tek po okončanju sukoba, izjavio je ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Juraj Blanar posle sastanka ministara spoljnih poslova zemalja EU.
„Za Ukrajinu je najvažnije da se bavi traženjem mirnog rešenja sukoba“, istakao je on.

Kongres SAD neće razmatrati zahtjev o pomoći Kijevu, uprkos posjeti Zelenskog

Predstavnički dom američkog Kongresa ne planira da razmatra zahtjev administracije o novoj pomoći Kijevu tokom ove nedelje pre odlaska na pauzu zbog božićnih i novogodišnjih praznika, proizlazi iz rasporeda zakonodavnog organa.

Prethodno je saopšteno da će se ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, prema očekivanjima, u utorak sastati sa predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Džozefom Bajdenom i predsednikom Predstavničkog doma Majkom Džonsonom.

Borelj: Vojna pomoć Ukrajini ostaje blokirana

Ministri spoljnih poslova Evropske unije nisu dogovorili izdvajanje nove tranše vojne pomoći Kijevu u vrijednosti od 500 miliona evra iz Evropskog mirovnog fonda, izjavio je šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj na kraju sastanka ministara spoljnih poslova EU.

„Sada nije vrijeme za slabljenje podrške Ukrajini, naprotiv, vrijeme je da se intenzivira. Zbog toga je važno da usvojimo odluku o osmoj tranši vojne pomoći Kijevu iz Evropskog mirovnog fonda, koja ostaje blokirana, kao i o pet milijardi (predviđenih za sledeću godinu). Očekujem da će se o ovim pitanjima raspravljati na ovonedeljnom samitu“, istakao je Borelj.

On je naglasio da je EU pokrenula dijalog sa Ukrajinom o budućim bezbjednosnim garancijama i dodeljivanju vojne pomoći, kao i o predvidivom i dugoročnom finansiranju, te i da će se o tome diskutovati na samitu EU 14-15. decembra.

Evropska komisija planira da prikupi do 15 milijardi evra za podršku Ukrajini od prihoda od zamrznutih sredstava Centralne banke Ruske Federacije

Evropska komisija planira da prikupi do 15 milijardi evra za podršku Ukrajini od prihoda od zamrznutih sredstava Centralne banke Ruske Federacije, objavio je „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na izvore.

Kako navode izvori lista, prvo će Evropska komisija predložiti da se prihod od zamrznute imovine Rusije usmeri na odvojene račune, a zatim će ta sredstva otići u budžet Evropske unije namenjen za pomoć Kijevu.

Kako navodi „Fajnenšel tajms“, radi se samo o prihodima od zamrznutih sredstava Centralne banke Rusije. Prema procenama Evropske komisije, oni dostižu oko 3 milijarde evra godišnje. Tako će, prema preliminarnim procenama, suma biti 15 milijardi evra do 2027. godine, ali se može izmeniti u zavisnosti od kamatne stope.

List primjećuje da će zemlje EU morati jednoglasno da podrže plan i dalje korake za njegovu realizaciju prije nego što novac stigne u Kijev.

Nakon početka specijalne operacije u Ukrajini, Evropska unija i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra.

U Odeskoj oblasti Ukrajine odjeknule su eksplozije, javila je televizija „Obščestveno“.

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Odeskoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj i Nikolajevskoj oblasti, kao i u dijelovima Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva.

Sijarto: Pitanje o članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji nije dovoljno razrađeno

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je održao sastanak sa ukrajinskom kolegom Dmitrijem Kulebom i saopštio da, po mišljenju Budimpešte, pitanje o članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji nije dovoljno razrađeno, kao i da to nije taktičko, već pitanje od istorijskog značaja za celu EU.

„Dovoljno je sjetiti se neriješenih problema, izazvanih prethodnom odlukom Evropske komisije o tranzitu žita ili ukidanja uslova za izdavanje dozvola za ukrajinske kamione. EK nije obavila pripremne radove koji bi garantovali da će Ukrajina pregovarati o pristupanju EU na uzajamno korisnoj osnovi“, ocenio je on na društvenim mrežana.

U ukrajinskom Dnjepropetrovsku odjekuju eksplozije, javljaju lokalni mediji.

Berbok: „Zamrzavanje“ sukoba bi bilo kontraproduktivan korak i izazvalo bi obrnut efekat

Uprkos pričama da je Evropska unija umorna od ukrajinskog sukoba, njegovo „zamrzavanje“ bi bilo kontraproduktivan korak i izazvalo bi obrnut efekat, izjavila je ministarka spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok.

„Zamrzavanje zvuči tehnički gotovo sterilno. Zajedno sa njim, nastupio bi miran zimski period i tišina. Zapravo, zamrzavanje sukoba značilo bi obrnutu situaciju“, napisala je Berbokova u autorskom članku za izdanje „Frankfurter algemajne cajtung“.

Ona je naglasila da bi zamrzavanje za Ukrajinu značilo samo gubljenje „suvereniteta i identiteta“.

Sirski: Rusi napadaju na svim frontovima

Ruska vojska napada ukrajinske položaje u svim dijelovima prve linije, saopštio je komandant kopnenih snaga ukrajine Aleksandar Sirski.

On je na “Telegramu” objavio da je operativna situacija na istoku i dalje teška i da Rusija ne obustavlja ofanzivu duž cijelog fronta.

Sirski je naveo da je održao sastanak sa drugim ukrajinskim komandantima, koji su “u defanzivi u istočnom pravcu”, kako bi analizirali situaciju i planirali dalje korake, javila je “Raša tudej”.

-Donesene su odluke da se osigura održivost naše odbrane, sačuvaju životi naših vojnika i racionalno koristi municija -dodao je Sirski.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je krajem prošlog mjeseca da će ukrajinske snage sa napada preći na izgradnju utvrđenja i priznao da je ukrajinska kontraofanziva završena bez uspjeha.

Prema procjenama Rusije, Ukrajina je u posljednjih šest mjeseci izgubila više od 125.000 vojnika i 16.000 komada teške opreme.

Zelenski se prošlog mjeseca žalio da je isporuka zapadne artiljerije Kijevu značajno smanjena od početka izraelske operacije u Gazi, koja je odgovor na napad Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena nedavno je upozorila da su sredstva za Kijev gotovo presušila, nakon što su republikanci blokirali izdvajanje 106 milijardi dolara za Izrael i Ukrajinu.

Neimenovani ukrajinski artiljerac rekao je “Tajmsu” prošle sedmice da je prestao da gađa manje ruske jedinice, kako bi sačuvao granate, koje se sada koriste “samo u kritičnim situacijama”.

S druge strane, predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče da je ruska vojna industrija “uhvatila zamah” i da može da višestruko poveća proizvodnju usljed sukoba sa Ukrajinom.

Ukrajina: Sumnjičavost prema optimističnim govorima Zelenskog

Vojni i civilni ukrajinski zvaničnici, ali i savjetnici za komunikacije u predsjedničkom kabinetu smatraju da, komunikaciona strategija zvaničnog Kijeva stvara neslaganje između predsjedničke administracije i vojnog rukovodstva.

To su ocijenili na osnovu toga što je Ukrajina ove godine imala malo vojnih uspjeha, a zapadna vojna i politička podrška zvaničnom Kijevu jenjava, prenosi Fajnenšel tajms.

Politički rivali su počeli otvoreno da kritikuju Zelenskog, a gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko nedavno je optužio predsjednika za autoritarizam i čak ga uporedio sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski redovno i svakodnevno se obraća naciji hvaleći ukrajinske vojne snage, slaveći napredovanja na linijama fronta, potvrđujući odlučnost u suočavanju sa ruskom agresijom.

Njegova poruka je uvijek praćena pokličem “idemo naprijed”, sa ciljem da se održi optimizam i u Ukrajini i u inostranstvu.

-U komunikacije moramo dodati više realizma. Moramo da budemo hrabri u vezi sa tim kao što smo bili 24. februara prošle godine - rekla je za američki dnevnik neimenovana osoba upoznata sa strategijom komunikacija predsjedničkog kabineta.

U međuvremenu, ukrajinski vojni lideri ukazuju da zvanične poruke o situaciji na terenu više nisu ubjedljive i kao takve više ne motivišu ni Ukrajince ni zapadne partnere.

Zelenski ipak smatra da su optimističke poruke jedini način da se otklone ili umanje sumnje i u zemlji i u inostranstvu i osnaži povjerenje ukrajinske privrede koja je vitalni izvor poreskih prihoda koji se koriste za ratne napore.

Razlike su izbile na vidjelo prošlog mjeseca, kada je najviši ukrajinski general Valerij Zalužnji rekao za ugledni britanski nedjeljnik Ekonomist da je kopneni rat u “zastoju”, riječ koja se u Kijevu smatra tabuom.

Zalužnjijeva iskrenost iznenadila je mnoge Ukrajince, a neki zapadni lideri su čak pozvali Kijev da bi provjerili da li to znači da su pregovori sada prioritet, kaže jedna ukrajinska zvaničnica.

Irina Zolotar, savjetnici i šefica biroa za komunikacije bivšeg ukrajinskog ministra odbrane Oleksija Reznikova, rekla je da je strategija optimizma u početku funkcionisala, pomažući Ukrajincima da vjeruju u sebe i svoju sposobnost da se odupru invaziji, ali takav optimizam sada kreira zbunjujući narativ. Prema njenim riječima, zbog ovakve strategije državnih komunikacija javnost na zapadu počinje da se pita zašto i dalje davati novac poreskih obveznika ako je Ukrajina uvek “na korak do pobede”.

FSB: Spriječeno 18 "terorističkih" napada na Krimu

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je da je tokom ove godine spriječila 18 "terorističkih napada".

-Spriječeni napadi uključivali su pokušaje atentata na šefa Krima, kojeg je imenovala Moskva, Sergeja Aksjonova i bivšeg proruskog poslanika ukrajinskog parlamenta Olega Carjova - navodi FSB.

FSB ističe i da je privedeno 18 agenata koji su radili za ukrajinske bezbednosne službe, kao i njihovi saučesnici.

Zelenski: Iskren razgovor sa Orbanom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je u Argentini imao "iskren" razgovor sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

-Bilo je što je moguće iskrenije – i očigledno se radilo o našim evropskim poslovima - rekao je Zelenski u svom noćnom video-obraćanju objavljenom na Telegram kanalu.

Orbanov šef za štampu Bertalan Havasi potvrdio je da su Zelenski i mađarski lider imali sastanak na marginama inauguracije argentinskog predsjednika.

-Što se tiče pridruživanja Ukrajine EU, Viktor Orban je signalizirao da zemlje članice Evropske unije kontinuirano razgovaraju o tom pitanju - naveo je Havasi.

Kličko: Četiri osobe povrijeđene tokom raketnog napada Rusije na Kijev

Najmanje četiri osobe povrijeđene su nakon što je ukrajinski PVO sistem presreo osam balističkih raketa koje su ruske snage u toku noći ispalile na Kijev, saopštio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Naveo je da su povrijeđeni hospitalizovani i dodao da je muškarac star 21 godinu zadobio povrede obe ruke od gelera, dok su tri žene imale akutne reakcije na stres, prenosi Rojters.

Kličko je dodao da je u jugozapadnom okrugu Holosijevski izbio požar kada je dio projektila pao na krov stambene zgrade i da je on ugašen.

Ukrajinsko vojno vazduhoplovstvo je saopštilo da su sve rakete koje je Rusija lansirala oborene i da su PVO sistemi uništili i svih 18 ruskih dronova ''Šahed'' koje su ruske snage lansirale na južne dijelove Ukrajine.

Zelenski u utorak u Bijeloj kući

 Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden ugostiće ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u utorak u Bijeloj kući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana