Nagrada za onoga ko dostavi dokaze o uništavanju dokumenata

Srna
Nagrada za onoga ko dostavi dokaze o uništavanju dokumenata

Vašington - "Vikiliks" je povećao nagradu i ponudio 30.000 dolara onome ko dostavi podatke o nestanku, odnosno uništavanju dokumenata u administraciji odlazećeg američkog predsjednika Baraka Obame.

"Vikiliks" je prethodno nudio 20.000 dolara za informaciju o tome ko je uništio podatke o elektronskoj prepisci bivšeg kandidata za američkog predsjednika iz redova Demokratske stranke Hilari Klinton.


"Zahvaljujući donatoru koji se javio, povećali smo nagradu za otkrivanje predstavnika Obamine administracije koji je uništavao informacije", navodi se u saopštenju te međunarodne neprofitne organizacije, objavljenom na njenom "Tviteru".

Nekadašnji državni sekretar SAD Hilari Klinton imala je privatni imejl server u podrumu svoje kuće koji nije koristila samo za ličnu korespondenciju, nego i za službene potrebe kao šef američke diplomatije.

Takva praksa nije strogo zabranjena i omogućavala je brzu reakciju u slučaju diplomatske krize.

Međutim, problem je u tome što je Klintonova isključivo koristila privatni imejl server, a ne onaj Stejt departmenta, koji je bezbjedniji i manje ranjiv za napade hakera.

Ef-Bi-Aj je nakon istrage saopštio da je Klintonova bila "krajnje nemarna u baratanju državnim tajnama", ali nije podigao optužnicu.

Obamina administracija i američke obavještajne službe optužuju Rusiju i ruske hakere da su se miješali u izbore u SAD, što Moskva demantuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana