Nađen kupac za posrnulu banku

GS
Nađen kupac za posrnulu banku

SAN FRANCISKO - First Citizens BancShares Inc. saopštila je da će preuzeti depozite i zajmove propale Banke Silicijumske doline (SVB).

Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC), koja je preuzela kontrolu nad SVB ranije ovog mjeseca, navela je u zasebnom saopštenju da je dobila prava na procjenu kapitala u akcijama irst Citizens BancShares sa potencijalnom vrijednošću do 500 miliona dolara kao dio posla, prenosi Rojters.

First Citizens je saopštio da je transakcija strukturisana tako da se očuva solidna finansijska pozicija i da kompanija ostaje otporna sa raznovrsnim kreditnim portfoliom i bazom depozita.

Prema sporazumu, jedinica First Citizens Bank & Trust Company će preuzeti imovinu SVB -a od 110 milijardi dolara, depozite od 56 milijardi dolara i zajmove od 72 milijarde dolara.

-Razumni pristup upravljanju rizicima nastaviće da štiti kupce i akcionare kroz sve ekonomske cikluse i tržišne uslove -, navodi se u saopštenju.

First Citizens banka će takođe dobiti kredit od FDIC -a za potrebe nepredviđene likvidnosti i imaće sporazum sa regulatorom da podeli gubitke kako bi obezbedila dalju zaštitu od potencijalnih kreditnih gubitaka, dodaje se.

FDIC je najveća banka od finansijske krize 2008. koja je propala kada su kalifornijski regulatori zatvorili banku 10. marta, što je izazvalo ogroman poremećaj tržišta i pojačalo stres u bankarskom sektoru širom sveta.

-Taj potez je pozitivan za finansijsku stabilnost i industriju rizičnog kapitala - rekao je Geri Ng, viši ekonomista u Natikis Hong Kong.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana