Na pomolu pandemija meksičkog gripa

Glas Srpske
Na pomolu pandemija meksičkog gripa

ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija će najvjerovatnije podići opasnost od meksičkog gripa na najviši, šesti nivo i proglasiti pandemiju, izjavila je generalni direktor SZO Margaret Čen u intervjuu španskom dnevniku "Pais", prenosi RTS.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je potvrđeno 985 slučajeva inficiranja virusom H1N1 u 20 država, kao i da je potvrđeno da je 25 smrtnih slučajeva u Meksiku izazvao meksički grip.

- Nivo šest ne znači da će doći do kraja svijeta. Veoma je važno to razjasniti, jer, u suprotnom, kada proglasimo šesti nivo opasnosti, to bi moglo da izazove nepotrebnu paniku - istakla je Čen.

Margaret Čen je navela da su "virusi gripa veoma nepredvidljivi i varljivi, i da ne treba da budemo pretjerano samouvjereni".

- Ne smijemo dati priliku virusu H1N1 da se izmiješa sa drugim virusima i zbog toga proglašavamo nivoe opasnosti - izjavila je Čen za "Pais".

Čen je upozorila da ne treba da budemo previše samouvjereni zbog stabilizacije broja oboljelih od meksičkog gripa, jer južna hemisfera treba da uđe u zimski period kada sezona gripa ionako jenjava.

Prema najnovijim podacima, 590 osoba je oboljelo u Meksiku, dok je 226 slučajeva zabilježeno u SAD.

SZO je saopštila i broj oboljelih u državama širom svijeta: Austrija (1), Kanada (85), Hongkong - Kina (1), Kostarika (1), Kolumbija (1), Danska (1), Salvador (2), Francuska (2), Njemačka (8), Irska (1), Izrael (3), Italija (1) Holandija (1), Novi Zeland (4), Južna Koreja (1), Španija (40), Švajcarska (1) i Velika Britanija (15).

U međuvremenu je Francuska objelodanila da su potvrđena još dva slučaja oboljelih, što je ukupan broj oboljelih u toj zemlji povećalo na četiri.

SZO čeka evidenciju o širenju virusa izvan američkog kontinenta, prije nego što podigne nivo opasnosti na najviši, šesti stepen i proglasi pandemiju.

Prvi slučaj prenosa zaraze virusom A H1N1 sa ljudi na životinje, u kanadskoj provinciji Alberta, nije razlog za paniku, saopštile su vlasti te zemlje, dodajući da su zaražene svinje u karantinu i da treba poboljšati higijenu na farmama svinja i pogonima za preradu svinjskog mesa.

Stručnjaci ističu da nema preporuke o ubijanju svinja, bilo gdje u svijetu, zbog pojave virusa A H1N1, jer dobro termički obrađeno svinjsko meso, bezbjedno je za konzumiranje.

Iz Meksika je stigla ohrabrujuća vijest da je epidemija novog gripa u toj zemlji prešla vrhunac i da se postepeno smiruje.

U Meksiku, epicentru novog virusa, rigorozne mjere zaštite daju rezultate. Utvrđeno je da kod više od dvije trećine preminulih smrt nije izazvana novom vrstom virusa.

Portugalija

Portugalija je juče potvrdila prvi slučaj novog gripa tipa A, izjavila je ministar zdravlja Ana Horhe. Horheova je novinarima rekla da je pacijent bio nedavno u Meksiku i da se dobro oporavlja. Ona je istakla da i drugi putnici koji su u Meksiku bili sa oboljelim pokazuju znake gripa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana