Na lutriji osvojio pola milijarde

Priredio: Boris Đurić
Na lutriji osvojio pola milijarde

San Dijego - Igrač američke lutrije “Megamilioni”, koji je kupio loto tiket u San Dijegu dobio je 530 miliona dolara, jer je izvučeno njegovih svih šest brojeva, i to 17, 19, 27, 40, 68 i megabroj 2.

Ovaj dobitnik sada je na slatkim mukama, jer će morati da odluči da li da preuzme džekpot od 530 miliona u 30 rata ili da odmah dobije 345,2 miliona dolara u gotovini.

On je za samo par minuta osvojio oko pola milijarde dolara, za šta može kupiti 1.000 privatnih ostrva, 384 dvorca i 833 “ferarija”. Da je riječ o velikom srećniku, potvrđuju i podaci predstavnika tamošnje lutrije, koji pokazuju da je šansa za osvajanje ove nagrade bila jedan naprema 302 miliona.

Vlasnici prodavnice “Sorento Deli-Mart”, u kojoj je ovaj srećnik kupio tiket dobiće milion dolara od glavne nagrade.

- To je veoma, veoma uzbuđujuće - rekao je Robert Goro, jedan od vlasnika, koji je obećao da će dati i radnicima dio te premije.

Drugi vlasnik prodavnice Mejzen Mikael ispričao je da ga je kćerka probudila da mu kaže da je državna lutrija navela njihovu prodavnicu u kojoj je prodat nevjerovatni listić.

- Ovo je nevjerovatno, pravo ostvarenje sna. Dugo prodajemo lutriju, ali nikada nam se nije desilo nešto ovakvo - kazao je Mikael i dodao da im je sada počelo dolaziti više ljudi s nadom da će osvojiti iduću lutriju.

U prošlom izvlačenju, vrijednom 444 miliona dolara, nije bio izvučen dobitnik, tako da je glavna nagrada dostigla vrijednost od 530 miliona, što je sedma najveća nagrada u istoriji američke lutrije.

U sljedećem izvlačenju glavna nagrada će iznositi 40 miliona dolara.

Najveći dobitak u istoriji lutrije bio je u oktobru prošle godine, kada je nepoznati vlasnik tiketa osvojio 1,5 milijardi dolara. U martu 2012. tri dobitnika podijelila su glavnu nagradu od 656 miliona dolara, dok su treći najveći dobitak od 648 miliona dobila dva pobjednika u Kaliforniji i Džordžiji i to u decembru 2013.

Iako Kalifornija nije loše mjesto za osvajanje lutrije, pošto se ne plaća porez na dobitak, vlasnik pobjedničkog tiketa neće moći ostati anoniman, jer zakoni nalažu da bude otkriven identitet dobitnika. Ipak, eksperti navode da je zaštita privatnosti jedan od najvažnijih načina da dobitnik zaštiti bogatstvo od prevaranata, ranijih prijatelja i rođaka koji traže “svoj dio kolača”.

Dobitnik ima na raspolaganju godinu da podigne nagradu i zato ima dovoljno vremena da napravi prikladnu strategiju. Eksperti preporučuju da angažuje profesionalni tim sastavljen od advokata, računovođe i finansijskog savjetnika i savjetuju da se suzdrži od objave dobitka, kao i da odmah nakon njegovog podizanja ode nekoliko dana izvan grada u kojem žive.

Opsjednuti igrama

Oko dvije trećine Amerikanaca igra razne lutrije i nagradne igre i prošle godine su potrošili 72,9 milijardi na tradicionalnu lutriju, što je u prosjeku 206 dolara po osobi.

- Naša opsesija lutrijom, klađenjem je taj osjećaj jedinstvenosti, to razmišljanje  “možda ću ja biti glavni dobitnik” - rekla je Džil Šlezinger.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana