Na aukciji prodaju migrante kao roblje

Agencije
Na aukciji prodaju migrante kao roblje

Atlanta - Američka televizijska mreža Si-En-En objavila je snimak nastao na nepoznatoj lokaciji u Libiji gdje se vidi prodaja dva muškarca migranta. Na snimku se čuje kako muškarce nude za „800, 900, 1.000, 1.100", a kako je navedeno, oni su prodati za 1.200 libijskih dinara (oko 800 dolara).

Si-En-En navodi da je „u ponudi" bio i jedan od muškaraca iz Nigerije i to izdvojen iz grupe „velikih, jakih momaka za rad na farmi", što je potvrdio i „aukcionar", koji je ostao iza kamere.

- Treba li nekome neko za kopanje? Ovo je jak muškarac, on će kopati - kaže „aukcionar".

Nakon toga kupci dižu ruke, početna cijena je oko 500, 550, 600 libijskih dinara, a obično se prodaju za nekoliko minuta.

Nakon objavljivanja snimka američka televizijska kuća je pokušala da utvrdi njegovu autentičnost i novinari tog medija su bili svjedoci brojnih aukcija.

Si-En-En navodi da svake godine desetine hiljada ljudi stiže do libijske granice, kao i da se radi o izbjeglicama koje žele šansu u Evropi.

Mnogi od njih prodali su sve što su imali kako bi finansirali put preko Libije i prešli Mediteran, međutim, sve manje brodova dospijeva na more, ostavljajući tako očajne ljude u rukama krijumčara.

- Tako krijumčari postaju vlasnici, a izbjeglice robovi - piše u komentaru američke medijske kuće.

Snimak koji je napravio Si-En-En predat je vlastima Libije, koja je obećala da će sprovesti istragu, a neki zvaničnici te zemlje navode da znaju za organizovano krijumčarenje.

Pojačane kontrole

Zbog migranata i sprečavanja trgovine i šverca ljudima, Austrija, Njemačka i Italija dogovorile su se o trilateralnim kontrolama vozova na italijanskoj strani graničnog prelaza Brener. Cilj zajedničkog djelovanja je da migranti na italijanskoj teritoriji budu zaustavljeni kako bi bio spriječen ilegalni ulazak u Austriju i Njemačku. Ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka smatra ovu inicijativu važnom mjerom u borbi protiv ilegalne migracije.

- Dogovorio sam se sa svojim kolegama o sprovođenju zajedničkih, usaglašenih kontrola već na italijanskoj strani Brenera - saopštio je on agenciji APA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana