Moskva ne odbacuje dalje razgovore sa Vašingtonom

Srna
Moskva ne odbacuje dalje razgovore sa Vašingtonom

Beč - Moskva ne odbacuje dalje razgovore u vezi sa Sporazumom o nuklearnim raketama srednjeg dometa /INF/ i SAD još imaju vremena da promijene odluku o istupanju kako bi spasile sporazum, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

On je za “Sputnjik” rekao da Rusija “ne zatvara vrata pregovorima”, ali da mirno i namjerno preduzima proporcionalne, odbrambene mjere, bez prijetnji i neprikladnih osjećanja.

“Lopta je sada na strani SAD i NATO-a. Vašington i Alijansa još imaju vremena da razmisle o svojoj politici”, istakao je Uljanov.

Ruski predstavnik smatra da SAD žele da unište sporazum i upozorava da Rusija mora da reaguje ukoliko Vašington napusti dijalog i rješenje koje bi bilo postugnuto pregovorima zamijeni ultimatumom.

SAD su u petak, 1. februara, saopštile da prekidaju sa poštovanjem obaveza iz Sporazuma i da će istupiti iz njega “ukoliko Rusija ne počne da poštuje svoje obaveze”.

Rusija je negirala nepoštovanje sporazuma, a ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija suspenduje svoje obaveze iz INF-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana