Milion muslimanskih vjernika u Meki na hadžiluku

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

RIJAD- Milion muslimanskih vjernika iz cijelog svijeta okupilo se danas u svetom gradu Meki, u Saudijskoj Arabiji, kako bi obavili početne obrede hadžiluka, nakon što je pandemija virusa korona u posljednje dvije godine značajno ograničila pristup jednom od najvećih muslimanskih svetilišta.

Ove godine hadž je dozvoljen za milion stranih i domaćih hodočasnika koji su u potpunosti vakcinisani protiv virusa korona, negativni na kovid-19 i imaju između 18 i 65 godina, prenosi AP.

Vlasti procjenjuju da je 85 odsto stiglo iz inostranstva.

Hadžiluk u Meki je jedan od pet stubova islama.

Svaki musliman, po vjerskom zakonu, dužan je da bar jednom u životu ode na hadžiluk, ako posjeduje dovoljno novca za podmirenje troškova putovanja i dobrog je zdravlja i fizički spreman za posjetu rodnom mjestu proroka Muhameda.

Hodočasnici su ove godine izabrani među milionima prijavljenih putem sistema lutrije na internetu, navodi AP.

U odnosu na prošlu i pretprošlu godinu, koje je obilježila pandemija virusa korona, vlasti su dozvolile većem broju ljudi da se uputi u Meku.

Samo 1.000 vjernika je moglo da obavi hadž u ljeto 2020, u odnosu na 2,5 miliona učesnika iz cijelog svijeta koliko ih je bilo 2019. godine.

Hodočašće se sastoji od puta u Meku, dolaska u Meku i svetkovine hadžiluka, koji obuhvata devet osnovnih obreda.

Na početku svetkovine hodočasnici su danas obilazili oko Kabe, kockaste građevine koja je centralno svetilište islama i kojoj se muslimani iz cijelog svijeta okreću u molitvama, bez obzira gdje se nalaze.

Tokom narednog dana, muslimani će se uputiti na brežuljak Arafat udaljen od Meke petnaestak kilometara, što je obaveza svakog hadžije i sastavni dio obreda hadža, prenosi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana