Mejova niže pehove zbog “bregzita”

Agencije
Mejova niže pehove zbog “bregzita”

London - Razgovori o postizanju kompromisa u vezi sa “bregzitom” između premijerke Tereze Mej i opozicione Laburističke partije završeni su u petak bez uspjeha, a lider stranke Džeremi Korbin istakao je da su prekinuti jer vlada nije fundamentalno promijenila svoj stav.

On je rekao da ne postoji šansa da britanski Parlament usvoji sve aspekte zakona o “bregzitu” do kraja jula i dodao da nije postignut sporazum o daljim postupcima Parlamenta. Na pitanje o indikativnom glasanju kojim se poslanici pozivaju da podrže izlazak Velike Britanije iz EU do 31. jula, Korbin je odgovorio da ne misli da je kredibilno reći da će do tog datuma biti postignuti svi parlamentarni sporazumi i da će Parlament proći sve faze veoma kontroverznog i važnog zakona.

Korbin je ranije izjavio da je obavijestio premijerku Velike Britanije da su razgovori o “bregzitu” stigli do krajnje tačke usljed nestabilnosti vlade.

- To što se Konzervativna stranka Mejove kreće ka izboru novog lidera znači da je vlada postala još nestabilnija i da se njen autoritet srozao - rekao je Korbin ističući da situacija u vladi podriva povjerenje u sposobnost trenutnih vlasti da postignu bilo kakav kompromisni sporazum.

Lider opozicije istakao je da će se njegova stranka usprotiviti sporazumu o “bregzitu” koji je Mejova postigla sa EU, a koji je već tri puta odbijen u Parlamentu Velike Britanije.

- Britanska vlada sada razmatra naredne korake, uključujući pokušaj da pridobije poslanike koji se protive njenom planu - izjavio je premijerkin portparol.

On je objasnio da su, uprkos vidnom napretku u pojedinim pitanjima, pokušaji da bude pronađen konsenzus u vezi sa “bregzitom” s laburistima propali zbog pitanja kao što su carine i drugi referendum.

Naveo je da će se Tereza Mej sada potruditi da obezbijedi parlamentarnu podršku za Sporazum o povlačenju među poslanicima svoje Konzervativne partije, kao i male sjevernoirske stranke.

Bi-Bi-Si piše da bi Mejova i laburisti mogli pokušati da se saglase u vezi s parlamentarnim glasanjem, s ciljem postizanja opšte saglasnosti. Glasanje bi moglo da bude održano već sljedeće sedmice. Džonsonova kandidatura

Bivši britanski ministar spoljnih poslova i nekadašnji gradonačelnik Londona Boris Džonson potvrdio je u petak da će se kandidovati za funkciju premijera po odlasku Tereze Mej.

- Naravno da ću se kandidovati - rekao je Džonson tokom poslovne konferencije u Mančesteru, na sjeverozapadu Engleske.

Mejova tek treba da objavi datum svog odlaska sa funkcije premijera, ali ona je obećala da će napustiti položaj kada bude obezbijeđena prva faza “bregzita”.

Džonson je prošle godine podnio ostavku na funkciju šefa britanske diplomatije zbog strategije administracije prema “bregzitu” i bio je oštar kritičar sporazuma koji je Mejova postigla sa EU u novembru prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana