Mej: Ne želimo polovično članstvo

Srna
Mej: Ne želimo polovično članstvo

London - Britanski premijer Tereza Mej izjavila je danas da Velika Britanija u pregovorima o izlasku iz EU neće pokušati da dođe do dogovora kojim će njena zemlja "napola ostati" u članstvu evropskog bloka.

"Vidimo novo i jednako partnerstvo između nezavisne, samoupravne globalne Britanije i naših prijatelja i saveznika u EU, a ne djelimično članstvo u EU, pridruženost ili bilo šta čime bi napola ostali u bloku", istakla je Mejova u svom govoru.

Ona je navela da Britanija ne želi da usvoji model koji uživaju druge zemlje niti da po izlasku iz EU teži "djelićima članstva".

"Ne, Britanija izlazi iz EU i moj posao je da ostvarim dobar dogovor", rekla je Mejova.

Ona je, takođe izrazila želju da EU ostane uspješna.

Prema njenim riječima, Britanija ne može ostati punopravni član carinske unije EU ali će po izlasku tražiti bescarinsku trgovinu sa blokom.

Britanski premijer je naglasila da je puno članstvo u EU Britaniju sprečavalo da sklapa sopstvene trgovinske sporazume ali je izrazila želju za postizanje carinskog dogovora sa blokom kako bi se osiguralo da prekogranična trgovina sa Evropom bude što je više moguće bez problema.

"Želim da uklonim što je moguće više prepreka za trgovinu i da Britanija može slobodno da utvrđuje sopstvene carine u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, što znači da možemo da sklapamo nove dogovore ne samo sa EU već i sa starim prijateljima i novim saveznicima izvan Evrope", rekla je Mejova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana