Međusobno priznavanje kovid pasoša će pomoći oporavku turizma

Srna
Foto: gs

MADRID- Međusobno priznanje kovid pasoša između Rusije i EU pomoći će oporavku industrije turizma, izjavio je generalni sekretar Svjetske organizacije za turizam pri UN Zurab Polikašvili.

On je odgovorio na pitanje da li bi Rusija i EU pomogle oporavku turizma međusobnim priznavanjem kovid pasoša, rekavši da nema sumnje u tako nešto.

"Ublažavanje ograničenja za vakcinisane putnike i priznavanje raznih vakcina pomoći će porastu povjerenja korisnika u putovanja", rekao je Polikašvili.

Polikašvili je naglasio da Organizacija poziva na inkluzivan i nediskriminišući turizam, uz napomenu da oporavak industrije turizma ne treba da naškodi fundamentalnim principima.

"Vakcinacija je ključna za rješavanje pitanja bezbjednog obnavljanja industrije turizma. Vakcine treba da budu samo dio velikog zajedničkog plana djelovanja koji uključuje testiranje putnika, digitalne propusnice i druge stvari", naveo je Polikašvili i upozorio da se nakon godinu i po pandemije ne mogu praviti iste greške.

Prema njegovim riječima, održavanje saradnje je uvijek neophodno i treba naučiti da se živi sa pandemijom, uvodeći bezbjednosne protokole i pronalazeći tehnološka rješenja.

Polikašvili je istakao da su ulaganje u sektor turizma i napori da se omoguće inovacije ključni prioritet kada se radi o odgovoru na pandemiju i osiguravanju stabilnog i pristupačnog globalnog turizma u budućnosti.

"Ubrzo nakon što je počela kriza, Organizacija je sazvala Komisiju za krizu globalnog turizma, radi spajanja vlada, lidera državnih i privatnih kompanija, kao i međunarodnih organizacija, kako bi se razvile efikasne mjere za zajedničku reakciju", dodao je Polikašvili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana