Medinski: Zapad je zabranio Kijevu da pregovara sa Moskvom

Tanjug
Medinski: Zapad je zabranio Kijevu da pregovara sa Moskvom

MOSKVA - Priznavanje Krima kao ruske teritorije bio je jedan od glavnih uslova Moskve tokom pregovora sa Kijevom u proljeće 2022. godine, izjavio je pomoćnik ruskog predsjednika Vladimir Medinski.

„Zahtjev za neutralnost Ukrajine i neulazak u NATO je bio veoma važan, ali ja ću naglasiti da je, pored ovoga, priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom bilo bezuslovni zahtjev sa naše strane“, rekao je on i dodao da je Zapad bio taj koji je zabranio Kijevu da pregovara sa Moskvom, prenose RIA Novosti.
    
Medinski je napomenuo da je Rusija takođe tražila priznanje nezavisnosti republike Donbas. 
    
Prema njegovim riječima, Moskva je polazila od potrebe da zaštiti stanovništvo koje govori ruski u ovom regionu. 
    
Istovremeno, Rusija nikada sebi nije postavila cilj da osvoji Ukrajinu, ali su zapadne zemlje i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uvukli obje države u puna neprijateljstva, dodao je Medinski.
    
On je naglasio da bi Kijev, da je potpisao mirovni sporazum u aprilu prošle godine, spasao stotine hiljada života vojnika Oružanih snaga Ukrajine. 
    
"Duboko sam uvjeren da bi Kijev, da je potpisao mirovni sporazum pod obostrano prihvatljivim uslovima, spasao živote stotina hiljada svojih vojnika. Ali Zelenski je izabrao rat", rekao je Medinski novinarima.
    
Podsjetio je da su u aprilu 2022, pored tadašnjeg britanskog premijera Borisa Džonsona, u glavni grad Ukrajine doleteli i zvaničnici Stejt departmenta i Pentagona, kao i drugi „savjetnici“ , koji su insistirali da ne ulazi u ovaj sporazum.
    
Medinski je istakao da je sada zaključivanje mira sa Kijevom moguće ''ako se ispune ciljevi i zadaci specijalne operacije''. 
    
"Rusija nikada nije odbila pregovore", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana