Mecena demokrata u centru seks skandala

Agencije
Mecena demokrata u centru seks skandala

Njujork - Američka i britanska policija pokrenule su istragu protiv holivudskog magnata i mecene Demokratske stranke Harvija Vajnstina, kojeg mnoge poznate glumice i manekenke optužuju za seksualno napastvovanje i silovanje.

Istraga njujorške policije za sada je ograničena na navodno napastvovanje, koje se dogodilo 2004. godine, dok policija u Londonu istražuje slučaj napastvovanja iz osamdesetih godina prošlog vijeka.

Najvjerovatnije je, međutim, da neće sve ostati na tome, jer je producent osumnjičen za zlostavljanje tokom više desetina godina, pri čemu je uvijek kada je to mogao kupovao ćutanje žrtava masno plaćenim ugovorima o povjerljivosti.

Spisak žena koje tvrde da su bile njegove žrtve svakim danom je sve duži. Gvinet Paltrou, Anđelina Džoli, Ešli Džad, Lea Sejdu, Mira Sorvino, Florens Darel, Kara Delavinj, Rosana Arket i mnoge druge poznate glumice tvrde da ih je producent seksualno zlostavljao. Među navodnim Vajnstanovim žrtvama su i novinarke, scenaristkinje, asistentkinje i sekretarice. Najnovija optužba protiv producenta dolazi od američke glumice Rouz Mekgovan, koja tvrdi da ju je Vajnstin silovao. I italijanska glumica Azija Argente kaže da ju je producent silovao.

Vajnstin, jedan od najmoćnijih ljudi u Holivudu, ima dugogodišnje veze s Demokratskom strankom i njenim istaknutim članovima poput bivših predsjednika Baraka Obame i Bila Klintona te bivše državne sekretarke Hilari Klinton.

On je prikupio 1,5 miliona dolara od 1990. do 2016. za demokrate, a bio je jedan od glavnih sakupljača donacija za predsjedničke kampanje Obame i Hilari Klinton.

Nakon informacija o skandalu producent je počeo gubiti podršku javnosti, a produkcijska kuća na čijem je čelu bio ga je otpustila. Više nije ni član britanske BAFTA, koja ga je izbacila iz članstva, a njegova supruga, modna kreatorka Džordžina Čepmen napustila ga je nakon deset godina braka. Od njega su se distancirale i brojne filmske zvijezde te političari, među kojima i oni iz Demokratske stranke koje je magnat podržavao izdašnim donacijama.

Hilari Klinton izvijestila je da je zgranuta, užasnuta i šokirana objavljenim informacijama, a zgranutost i gađenje izrazili su i Barak i Mišel Obama. Bivša prva dama SAD je 2013. godine Vajnstina opisala kao dobrog čovjeka i prijatelja. (Agencije)++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana