Matvijenko: Kijev vjerovatno planira da silom riješi pitanja Donbasa

Srna
Foto: Agencije

Vlasti u Kijevu najvjerovatnije sastavljaju planove da situaciju u Donbasu riješe upotrebom sile, izjavila je predsjedavajući Savjetu Ruske Federacije Valentina Matvijenko.

Ona je na otvaranju proljećne sjednice Savjeta rekla da Kijev, vjerovatno, pravi planove na osnovu preporuke "svojih zapadnih gospodara", kako bi kasnije još jednom optužio Rusiju bez osnova.

Prema njenim riječima, Zapad je započeo "pravi rat informacijama" protiv Rusije.

- Izmišljena laž o agresivnim planovima Rusije bukvalno se ubacuje u glave međunarodne zajednice. Svijet se pomjerio iz doba informacija na eru dezinformacija - istakla je Matvijenkova.

Matvijenkova je naglasila da je zapadna histerija optuživanja Rusije za agresiju i navodnu invaziju na Ukrajinu - po običaju, bez osnova i dokaza – "van svake pameti", javio je TASS.

- U realnosti, iza ove magle laži i obmane, Ukrajina se aktivno vojno eksploatiše, a umjesto sprovođenja Minskog protokola stižu isporuke ofanzivnog oružja, uključujući smrtonosno - navela je Matvijenkova.

Ona je podsjetila da Moskva još nije dobila adekvatan pisani odgovor na opravdane zahtjeve za bezbjednosne garancije, zabranu ekspanzije NATO-a na istok i isključivanje mogućnosti članstva Ukrajine i Gruzije u Alijansi.

- Proces pregovora nastavlja se sporo i sa poteškoćama - dodala je Matvijenkova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana