Makron stigao u prvu posjetu SAD od početka Bajdenovog mandata

Tanjug
Foto: Tanjug

VAŠINGTON - Francuski predsjednik Emanuel Makron stigao je u Vašington, u prvu državnu posjetu od kad je funkciju predsjednika SAD preuzeo Džo Bajden, koji će ga ugostiti u Bijeloj kući.

Ovo je rijetka državna posjeta koja ima za cilj da istakne francusko-američko prijateljstvo, a ne surovu ekonomsku konkurenciju između dvije države, naveo je Rojters.

Više od godinu dana nakon što je Australija otkazala ugovor o kupovini francuskih podmornica poslije bezbjednosnog dogovora SAD, Velike Britanije i Australije, kada su francusko-američki odnosi došli do tačke prekida, očekuje se da će dvije zemlje pokazati jedinstvo u pogledu zajedničkih prijetnji od strane Rusije i Kine, navela je agencija.

Ali najveći problem u Ovalnom kabinetu biće američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA), dodaje Rojters.

Evropljani smatraju da bi ogroman paket subvencija američkim proizvođačima mogao zadati smrtonosni udarac industriji u Evropi, koja je već ugrožena zbog visokih cijena energenata izazvanih ruskim napadom na Ukrajinu, navela je agencija.

Makron će pokušati da ubedi SAD da je u njihovom interesu da ne oslabe evropske kompanije u trenutku kada se zapadni saveznici suočavaju sa intenzivnom ekonomskom konkurencijom Kine, za koju kažu da koristi svoju ekonomsku moć kao diplomatsku polugu, piše britanska agencija.

"Kada je riječ o ubjeđivanju biće rečeno da očigledno postoji kineski izazov i da mi možemo da pomognemo da drugi u EU progledaju u vezi sa tim. Ali ne možete tražiti od nas da pristanemo na IRA koji je protiv nas", rekao je Rojtersu francuski diplomata koji nije želio da bude imenovan.

Francuski lider će pokušati da pregovara o izuzećima za evropske kompanije, po uzoru na one koje su već dobili Meksiko i Kanada, rekao je savjetnik francuskog predsjednika.

Njemački proizvođači automobila, za koje su SAD veliko izvozno tržište, su među najvećim žrtvama paketa IRA koji subvencioniše električne automobile proizvedene u SAD, rekao je on.

Francuski proizvođači automobila ne izvoze u SAD, ali Francuska ima velike proizvođače autodelova, koji bi bili pogođeni, dodala je agencija.

U Bijeloj kući će se razgovarati i o pitanjima energetike, a Francuska se nada porastu saradnje u oblasti nuklearne energije, dodao je Rojters. 

Makron želi da Francuska izgradi još nuklearnih reaktora, ali se bori sa problemima korozije u svojim starim postrojenjima, navela je agencija.

Makron će, takođe, otputovati u Luizijanu, prvenstveno da oda počast francuskom nasljeđu te američke države, ali i da razgovara o energetskim pitanjima, rekao je savjetnik francuskog predsjednika.

Francuski naftni gigant Total Enerdžis poseduje veliki terminal za tečni prirodni gas u Meksičkom zalivu, a Makron, koji se žalio na visoku cijenu američkog gasa, rekao je da će pokrenuti to pitanje u razgovoru sa Bajdenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana