Makron: Ankara poslala džihadiste u Nagorno-Karabah

Srna
Makron: Ankara poslala džihadiste u Nagorno-Karabah

Francuski predsjednik Emanuel Makron optužio je danas Tursku da je poslala sirijske džihadiste da se bore u sukobima u Nagorno-Karabahu.

Turska, koja je saveznik Azerbejdžana, negirala je da je poslala plaćenike.

"Sada imamo informaciju da su sirijski borci iz džihadističkih grupacija prebačeni preko jugoistoka Turske ka Nagorno-Karabahu. To je veoma ozbiljna, nova činjenica, koja mijenja situaciju", naglasio je Makron novinarima u Briselu, gdje se održava samit lidera Evropske unije.

Nešto ranije su Francuska, Rusija i SAD pozvale na primirje u oblasti Nagorno-Karabah, kao i vraćanje dijalogu bez odgađanja. Tri zemlje kopredsjedavaju OEBS-ovom Grupom iz Minska formiranom 1992. godine radi posredovanja u postizanju mirnog rješenja spora oko enklave.

Iz kancelarije francuskog predsjednika saopšteno je da je on o ovom pitanju razgovarao u sklopu napora za postizanje prekida vatre u regionu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

U saopštenju se ističe da su dvojica lidera izrazili zabrinutost zbog toga što je Turska poslala plaćenike iz Sirije u Nagorno-Karabah.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana