“Mafija Šiptara” preuzela tržište kokaina u Britaniji

Agencije
“Mafija Šiptara” preuzela tržište kokaina u Britaniji

London - Albanska mafija je preuzela kontrolu nad tržištem kokaina u Velikoj Britaniji, navode tamošnji mediji i dodaju da je riječ o tržištu teškom pet milijardi funti.

“Mafija Šiptara” polako je preuzela tržište u Britaniji nakon što se veliki broj Albanaca preselio u Britaniju nakon pada komunizma u Albaniji 1990. godine.

Kako se navodi, sada “zastrašujući kriminalci” kontrolišu skoro cijelo tržište u Velikoj Britaniji, sa kokainom koji je najjeftiniji od 1990. i najčistiji u posljednjih 10 godina.

Do preuzimanja tržišta došlo je tako što je albanska mafija ili, kako je još zovu, “mafija Šiptara” odbacila posrednike i počela da direktno komunicira sa kolumbijskim kartelima, što je omogućilo niže cijene i veću čistoću kokaina na tržištu.

Zbog toga se sada Velika Britanija suočava sa najvećim brojem mladih korisnika kokaina u Evropi.

Mediji navode da glavnu riječ u tom carstvu vodi ozloglašena banda “Helbanianc”, koja vlada dijelom istočnog Londona. Ova banda je imala čak i svoj nalog na “Instagramu”, na kojem je imala 115.000 pratilaca, a koji je zatvoren u novembru prošle godine.

Portparol Nacionalne agencije za kriminal rekao je da albanske kriminalne grupe imaju veliki uticaj na ostale kriminalne organizacije u Velikoj Britaniji i pristup tržištu narkotika, prije svega kokaina, a blisko su povezane sa grupama preko kojih peru novac i trguju ljudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana