Lukašenkova rivalka Tihanovskaja otišla u Litvaniju

Srna
Lukašenkova rivalka Tihanovskaja otišla u Litvaniju

MINSK - Bjeloruska opoziciona političarka Svetlana Tihanovskaja otišla je iz Bjelorusije u Litvaniju u vrijeme kada traju protesti u njenoj zemlji i bezbjedna je, saopštio je na "Tviteru" ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkevičijus.

Tihanovskaja je bila glavni rival predsjedniku Bjeorusije Aleksandru Lukašenku na predsjedničkim izborima koji su održani u nedjelju, 9. avgusta.

Njen tim juče nije mogao da stupi u kontakt sa njom putem telefona nakon što je izašla iz zgrade Izborne komisije.

Tihanovskaja je kasnije rekla novinarima da smatra da je ona pobijedila na izborima, a ne Lukašenko.

Najmanje jedna osoba poginula je u sinoćnjim sukobima policije i demonstranata u Minsku, gdje su snage reda koristile suzavac, gumene metke i šok-bombe. Nasilje se dešavalo drugu noć uzastopno.

Demonstranti su postavili barikade na nekoliko mjesta i bacali molotovljeve koktele.

Jedan čovjek je poginuo kada mu se u rucu aktivirala neidentifikovana eksplozivna naprava koju je pokušao da baci na policiju, saopštile su vlasti.
Lokalni mediji izvijestili su o sukobima i u drugim gradovima.

Lukašenko je objavio ubjedljivu pobjedu na izborima nad Tihanovskajom, bivšom nastavnicom engleskog jezika.

Američki državni sekretar Majkl Pompeo izjavio je da izbori u Bjelorusiji nisu bili "ni slobodni niti pošteni" i osudio "aktuelno nasilje nad demonstrantima i pritvaranje opozicionih pristalica".

Događaje u Bjelorusiji pžaljivo prate i Rusija i Zapad. Moskva preko ove zemlje izvozi naftu u zapadu Evropu, a Zapad pokušava da izvuče Minsk iz sfere uticaja Rusije.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana