London objavljuje dokumente o svom pregovaračkom stavu

Srna
London objavljuje dokumente o svom pregovaračkom stavu

London - London želi da proširi dostupnost britanske robe na tržištu EU nakon Bregzita i da okonča direktan nadzor Evropskog suda za ljudska prava, navodi se u dokumentu o novom pregovaračkom stavu Velike Britanije a koji će biti objavljen tokom sedmice.

U saopštenju britanskog Ministarstva za Bregzit navodi se da bi britanske službe povezane sa robom trebale biti uključene u pregovore sa Briselom.


U dokumentu se, takođe naglašava britanski plan za prekid nadzora Evropskog suda pravde nakon izlaska Londona iz EU.

U dokumentu koji će biti objavljen tokom sedmice biće pokriveno pet oblasti, roba i usluge na tržištu, povjerljivost zvaničnih dokumenata i razmjena informacija sa EU, građansko-pravosudna saradnja, nadzor Evropskog suda pravde te protok podaraka između Britanije i EU.

Pregovori između Londona i Brisela teku veoma sporo i treća runda razgovora planirana je za kraj avgusta.

Evropska komisija do sada je odbijala da govori o budućem sporazumu sa Britanijom sve dok ne bude postignut "dovoljan napredak" u nekoliko ključnih oblasti.

U te oblasti spada i budućnost 3,2 miliona državljana EU u Britaniji i 1,2 miliona Britanaca u članicama EU, te finansijske obaveze koje iznose oko 100 milijardi evra koliko Brisel tvrdi da London duguje evropskom bloku.

Britanska Vlada do sad nije iznijela jasan stav prema takozvanom "nacrtu o razlazu" EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana