Li:Snažno se suprotstavljamo spoljnom miješanju

SRNA
Li:Snažno se suprotstavljamo spoljnom miješanju

PEKING - Kineski premijer Li Kećijang rekao je da Peking ulaže napore u saradnji sa drugim zemljama kako bi odgovorio na globalne izazove i promovisao mir, stabilnost, razvoj i prosperitet u svijetu.

Li je na prijemu u Pekingu povodom Dana državnosti Kine naglasio da se Peking snažno suprotstavlja separatističkim potezima koji pozivaju na nezavisnost Tajvana i spoljnom miješanju i da promoviše miran razvoj odnosa u Tajvanskom moreuzu.

On je naveo da je ova godina značajna u razvoju Kine i da je zemlja, suočena sa složenim i izazovnim razvojem događaja kako unutra tako i spolja, napredovala pod snažnim vođstvom Centralnog komiteta Komunističke partije sa Si Đinpingom na čelu.

Li je naveo da će Komunistička partija ove godine održati 20. Nacionalni kongres i istakao ključni značaj tog događaja.

On je pozvao na još čvršće okupljanje oko Centralnog komiteta Komunističke partije.

Prijem je organizovao Kineski državni savjet povodom proslave 73 godine od osnivanja Narodne Republike Kine.

Prijemu su prisustvovali lideri Komunističke partije Kine i cio državni vrh – Si Đinping, Li Kećijang, Li Džanšu, Vang Jang, Vang Huning, Džao Leđi, Han Dženg i Vang Ćišan, kao i blizu 500 gostiju iz zemlje i inostranstva, prenosi agencija Sinhua.

Danas je Nacionalni dan Kine ili Dan državnosti. Nakon pobjede u oslobodilačkom ratu pod rukovodstvom Komunističke partije Kine, bivši kineski predsjednik Mao Cedung je 1. oktobra 1949. godine na trgu Tijenanmen proglasio osnivanja Narodne Republike Kine.

Od tada se 1. oktobra svake godine proslavlja Dan državnosti.

Širom Kine, uključujući glavni grad Peking, održane su ceremonije podizanja zastave u čast Dana državnosti.

Ceremonija podizanja zastave održana je i na Trgu Tjenanmen, u prisustvu više hiljada građana, među kojima je bio veliki broj djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana