Les: Kulturni rat Evropske Unije stiže do Balkana

Srna
Les: Kulturni rat Evropske Unije stiže do Balkana

BEOGRAD - Istraživač na Kembridž univerzitetu Timoti Les istakao je da će Balkan najvjerovatnije ostati van EU jer je, na nesreću po region, njegova kandidatura za pridruživanje EU postala najnovije borilište u kulturnom ratu između istočne i zapadne polovine EU.

 “Članstvo se više ne odnosi samo na objektivnu spremnost za članstvo – primjenu zakona EU, funkcionisanje institucija itd. Da bi se pridružili EU, moraće i da pokažu Zapadnoj Evropi da su na pravoj strani nove ideološke podjele”, naveo je Les u autorskom tekstu za beogradski Medija centar.

To, naglasio je on, podrazumijeva nezavidan izbor – ili napuštanje vrijednosti, tradicije i ponašanja koja su svojstvena njihovim društvima kako bi se pridružili EU, ili se mogu držati ove tradicije po cijenu članstva u EU.

“Utjeha za region, ako je tako možemo nazvati, jeste da možda neće zauvijek biti sam izvan EU. Ako se događaji nastave po svojoj trenutnoj putanji, Mađarska će u jednom trenutku morati da napusti EU. Tako i neke druge države u centralnoj Evropi, poput Poljske, koje su pod pritiskom. Umjesto nje, EU će se smanjiti na svoje liberalno jezgro u Zapadnoj Evropi”, naveo je Les.

To možda nije granica, dodao je on.

“Ako je Mađarska u pravu, onda EU u cjelini ide ka kolapsu, vođena ka uništenju od zapadnoevropskih liberala koji žele da nametnu viziju kontinenta u suprotnosti sa sopstvenim opstankom”, naveo je Les i istakao da, šta god donosi evropska budućnost, kako se njen kulturni rat produbljuje, cilj Balkana da se pridruži EU postaće samo još komplikovaniji.

Les je napisao u svom tekstu da je Balkan uvučen u rastući kulturni rat između istoka i zapada Evropske unije.

Prema njegovim riječima, u posljednjih nekoliko nedjelja Mađarska teži da promoviše svoje članstvo u EU. U svom govoru o budućnosti Evrope, premijer Viktor Orban izjavio je da “Srbija mora biti uključena”. U nizu oglasa u evropskim novinama, vlada je iznijela viziju Evrope u sedam tačaka, od kojih se u posljednjoj insistira na tome da je “u interesu EU” da Srbija bude prihvaćena.

Orban je zatim došao u Beograd, gdje je izjavio da je “Srbija ključna zemlja u regionu i EU treba to da shvati”. U međuvremenu, ministar spoljnih poslova Peter Sijarto posjetio je Albaniju i BiH u cilju lobiranja za njihovu integraciju.

“Dijelom, ovo je odraz dugogodišnje politike Mađarske prema Balkanu, naročito prema Srbiji. Kao susjedna zemlja, Mađarska želi da region bude stabilan. Balkan nudi ekonomske mogućnosti. I želio bi da približi srpsku mađarsku manjinu matičnoj državi putem zajedničkog članstva u EU”, naveo je Les.

Ovi faktori, dodao je on, poklopili su se sa novim pokušajem reforme EU putem jednogodišnje Konferencije o budućnosti Evrope za koju vlade trenutno iznose svoju viziju organizacije.

“Međutim, što je još važnije, činjenica je da je i članstvo Mađarske u EU sve neizvjesnije jer dugotrajni spor oko vrijednosti dostiže krešendo. U junu je mađarski parlament usvojio novi zakon koji zabranjuje promociju homoseksualnosti u školama”, naglasio je Les.

On je podsjetio da su tada druge članice EU žestoko napale Orbana na Evropskom savjetu. Slovenija je pozvana da ubrza rasprave o pokretanju procedura EU prema članu sedam, kojim bi Mađarska mogla da izgubi pravo glasa. Evropski parlament je preduzeo korake kako bi blokirao razvojne fondove EU za Mađarsku, insistirajući da se mora pridržavati “vladavine prava” – za razliku od korumpiranih, ali ideološki liberalnih zemalja poput Grčke i Italije, koje ne moraju da ispune ovaj uslov. U međuvremenu, Holandija i Portugal smatraju da je možda došlo vrijeme da Mađarska napusti EU.

“To predstavlja glavni rizik za zemlju u kojoj ekonomski uspjeh zavisi od pristupa jedinstvenom tržištu EU i od masovnih subvencija koje Mađarska dobija iz Brisela – 52,6 milijardi evra od sada do 2027. godine”, napisao je Les.

Ovo takođe, naveo je Les, dovodi Mađarsku u situaciju u kojoj su joj potrebni saveznici koji će braniti njeno pravo da vodi sopstvenu nacionalnu politiku – kod kuće, oblik hrišćanskog konzervativizma koji naglašava porodicu, zajednicu i naciju i, spolja, pragmatične odnose sa spoljnim silama kao što su Rusija, Kina i Turska.

“Nije iznenađujuće da je to Mađarsku okrenulo ka Balkanu gdje vidi skup ideološki sličnih zemalja, koje su slično vezane za tradicionalne vrijednosti i institucije. Kada bi se ovaj region integrisao, EU bi tada sadržala stalni odbor od desetak članica koje suštinski dijele viziju Mađarske, uključujući šest zemalja Balkana, kao i centralnoevropske države Poljsku, Češku, Sloveniju, Slovačku i istočnobalkanske države Rumuniju i Bugarsku”, istakao je Les u svom tekstu.

To bi, prema njegovim riječima, bilo dovoljno za suzbijanje uticaja liberalnog kluba EU, koji dominira u Zapadnoj Evropi i kontroliše ključne političke institucije EU – Savjet, Komisija i Evropski parlament.

“Ovo bi zaštitilo Budimpeštu od prijetnji sankcijama i zahtjeva za njeno izbacivanje, bilo praktično ili formalno. To bi ojačalo mađarsku viziju EU zasnovanu na ideji zajednice suverenih nacionalnih država koje sarađuju u cilju zajedničke koristi, a ne na usponu evropske superdržave, kojom dominiraju zapadni Evropljani i njihova ciljna vjera u univerzalni liberalni poredak”, istakao je Les.

Osim toga, smatra Orban, ovo bi takođe spasilo EU da ne uništi samu sebe svojom otvorenošću ka masovnoj imigraciji, napadom na nacionalnu državu i sukobima sa spoljnim silama poput Rusije i Kine. Zaista, jedna od njegovih ključnih poruka u posljednjih mjesec dana bila je da je članstvo Srbije od većeg interesa za EU nego za Srbe, naveo je Les.

“Na prvi pogled, ponovni pritisak na proširenje predstavlja dobru vijest za one koji podržavaju članstvo Balkana u EU. Međutim, postoji problem – to što se zapadni Evropljani uglavnom slažu sa Mađarskom da bi integracija Balkana ojačala nacionalističko-konzervativni blok EU. Shodno tome, odlučni su da osiguraju da se ovo ne dogodi”, napisao je Les.

U posljednjih nekoliko nedjelja, podsjetio je Les, EU je usvojila novu metodologiju proširenja kako bi se veći naglasak stavio na kodeks “vladavine prava” - što Mađarska i druge zemlje mogu da potvrde, za platformu liberalne politike. To znači odricanje od nacionalizma, usvajanje liberalne socijalne politike – uključujući promociju alternativnih životnih stilova – i pridruživanje EU u osudi drugih socijalno-konzervativnih zemalja poput Rusije i Turske.

Paralelno s tim, Francuska insistira na reformi EU koja bi ojačala njene političke institucije na račun nacionalnih prijestonica, kao preduslov za pristupanje Balkana u EU. To bi garantovalo da, ako i kada se priključe EU, konzervativnije zemlje Balkana neće moći da stave veto na odluke koje donesu institucije kojima dominiraju liberali.

U tom kontekstu, naglasio je Les, težnja Mađarske da integriše Balkan u EU samo će ojačati pretpostavku u Zapadnoj Evropi da proširenje predstavlja prijetnju i njenu odlučnost da takav razvoj zaustavi.

Les je naveo da zato nije iznenađujuće da su na istom sastanku Evropskog savjeta na kojem je Mađarska napadnuta u junu takođe odbačene molbe Albanije i Sjeverne Makedonije za otvaranje pregovora o članstvu sa EU, a to se lako postiglo dozvoljavanjem Bugarskoj da stavi veto na Sjevernu Makedoniju i insistiranjem na tome da prijava Albanije ne može biti odvojena od susjeda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana