Le Pen zasad vodi, u drugom krugu i Makron

Tanjug
Le Pen zasad vodi, u drugom krugu i Makron

Pariz - U drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj ulaze nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron i kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen.

Nakon prebrojanih 28 miliona glasova, Marin Le Pen vodi sa 23,6 odsto glasova, Makron je drugi sa 22,8 odsto, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske.

Ministarstvo napominje da su u pitanju glasovi sa ruralnih područja koja uglavnom naginju ka desnici.

Procjenjuje se da će na kraju Makron imati između 23 i 24 odsto, a Marin Le Pen između 21 i 23 odsto, piše "Gardijan".

Kako su ranije objavili francuski mediji, pozivajući se na rezultate anketa, Makron je osvojio je 23,7 odsto glasova, dok je Le Penova osvojila 21,7 odsto glasova.

Prvi podaci pokazali su da je odmah iza liderke Nacionalnog fronta nekada glavni favorit izbora, kandidat desnog centra, Fransoa Fijon sa 20,3 odsto glasova, te da slijedi kandidat radikalne ljevice Žan-Lik Melanšon sa 19,06 odsto.

Pristalice kandidatkinje krajnje desnice Marin le Pen, okupljene u izbornom štabu, burno su večeras proslavile vijest da je ona, prema televizijskim projekcijama, ušla u drugi krug predsjedničkih izbora.

Na petom mjestu završio je predstavnik socijalista Benoa Amon sa 6,1 odsto glasova.

Konzervativni predstavnik desnog centra Fransoa Fijon priznao je poraz u prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj. Kandidat Žan-Lik Melanšon koji se tranutno prema anketama nalazi na četvrtoj poziciji napisao je na Fejsbuku da još ne prihvata rezultate pazirane na izlaznim anketama.

Fijon je izrazio razočaranje predviđanjima, dok je kandidat Socijalističke partije Benoa Amon priznao poraz i pozvao birače da u drugom krugu glasaju za Makrona (39), bivšeg ministra ekonomije.

Na izbore je izašlo oko 70 odsto glasača.

Drugi krug izbora održaće se 7. maja.

Ko god da pobjedi u drugom krugu, piše BBC, to će značiti veliki odmak od ljevičarskih i partija desnog centra koje su dominirale francuskom politikom.

Inače, u Parizu su izbili veliki neredi nakon objavljivanja prvih rezultata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana