Lavrov otkrio detalje pregovora Putina i Sija

GS
Foto: X.com

Predsjednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping tokom pregovora razgovarali su o inicijativi Pekinga po pitanju globalne bezbjednosti, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov na 32. skupštini Savjeta za spoljnu i odbrambenu politiku.

„Inicijativa predsjednika Si Đinpinga o globalnoj bezbjednosti bila je tema pregovora naše posjete Kini, kako tokom susreta u širem sastavu rusko-kineske delegacije, tako i prilikom sastanka ruskog i kineskog lidera jedan na jedan. Vidimo mnogo razloga da se ta inicijativa na praktičnom nivou promoviše sa ciljem osiguranja globalne bezbjednosti počev od formiranja osnove evroazijske bezbjednosti bez ikakvog evroatlantskog napada“, rekao je Lavrov.

On je ocijenio da Rusija i dalje ostaje otvorena za dijalog sa Zapadom, između ostalog i po pitanju bezbjednosti i strateške stabilnosti.

„Međutim, prije svega potrebno je da taj dijalog ne bude vođen sa pozicije sile, sa pozicije sopstvene isključivosti, već na ravnopravnom nivou uz poštovanje interesa svih strana“, naglasio je ruski šef diplomatije.

Drugi važan momenat za Rusiju je, kako je rekao Lavrov, taj da dijalog treba da se vodi uzimajući u obzir celokupan spektar problema koji postoje u današnjem svijetu po pitanju strateške stabilnosti i vojno-političkih pitanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana