Lavrov doputovao u Skoplje, morao da preleti 4.000 kilometara

Tanjug
Lavrov doputovao u Skoplje, morao da preleti 4.000 kilometara

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovao je danas u prestonicu Sjeverne Makedonije Skoplje kako bi prisustvovao ministarskom sastanku OEBS, prenijeli su ruski mediji.

Avion kojim je Lavrov doputovao u Skoplje preletio je  Tursku i Grčku te oko 4.000 kilometara, iako je prvobitno bilo planirano da se do Skoplja leti preko Bugarske, a let je zbog toga trajao više od pet sati, prenosi TASS.

Ruska novinska agencija navodi da je bugarska strana odbila da otvori svoj vazdušni prostor za Lavrovov avion ako se u njemu nalazi portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Dozvola se daje ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i delegaciji koja ga prati za učešće na sastanku u Skoplju. Ova dozvola se ne odnosi na direktorku Odjeljenja za informisanje i štampu ruskog ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu koja se nalazi na listi sankcija EU", navodi se u saopštenju bugarskog ministarstva spoljnih poslova.

Eksperti, međutim, smatraju da ovaj potez nije povezan sa sankcijama, jer je i Lavrov na crnoj listi EU.

"Vjerovatno se zvanična Sofija plaši Zaharove čak i kada samo leti iznad Bugarske", izjavio je neimenovani diplomatski izvor dopisniku TASS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana