Lajčak: Dogovoreni neki dijelovi budućeg sporazuma

Srna
Lajčak: Dogovoreni neki dijelovi budućeg sporazuma

Specijalni predstavnik EU za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak rekao je da su dogovoreni neki dijelovi budućeg sporazuma, te da za svaki dogovor mora da postoji samo jedno tumačenje svih aktera.

Lajčak, koji je proteklih dana razgovarao sa zvaničnicima Beograda i Prištine, rekao je da se zalaže da je svima jasno šta je dogovoreno.

- Dogovorili smo neke dijelove budućeg sporazuma, vezano za nestala lica, za unutrašnje premještena lica i ekonomsku saradnju. Tu nema dvostrukog tumačenja. Ko, kada i kako će to da ostvari tamo je dogovoreno. Tekstovi nisu objelodanjeni, jer dogovaramo jedan sveobuhvatni sporazum - rekao je Lajčak za N1 BiH.

On je istakao da je teško implementirati bilo šta ako dvije strane imaju različita tumačenja.

Na pitanje da li je donio "papir" i predstavio ga predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i pobjedniku prištinskih izbora Aljbinu Kurtiju, Lajčak je rekao da "papir postoji".

- Dogovoren je između Vučića i /trenutnog premijera Prištine Avdulaha/ Hotija. Oni znaju šta se pregovara, kakav je proces. Taj papir i neke druge sam donio i predao Kurtiju. Mora da ima punu informaciju - rekao je Lajčak.

Lajčak je naveo da je glavni zaključak razgovora da postoji volja za dijalog, da on nema alternative i da je ključan za normalizaciju odnosa, evropski put i normalnu atmosferu.

- Sada pregovaramo o sveobuhvatnom sporazumu između Srbije i Kosova, koji će riješiti sva pitanja, i koja nisu bila na stolu i ona pitanja koja nisu završena - istakao je Lajčak.

Lajčak je rekao da pobjednik izbora na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti razumije da je dijalog potreban i da je spreman da ga nastavi, te da je spreman da dođe u Brisel i sastane se sa Vučićem.

- Imamo prostora za ozbiljan proces, Kurti je ubijeđen da može da riješi sva pitanja brzo - rekao je Lajčak.

Navodeći da Srbija očekuje izbore sljedeće godine, Lajčak je ocijenio da ima prostora da se svi do kraja godine usredsrijede na dijalog.

Lajčak je rekao da EU ne donosi ultimatume, nego radi sa partnerima koji žele da postanu dio EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana