Korist potiskuje rivalstvo EU i “azijskog zmaja”

Glas Srpske
Korist potiskuje rivalstvo EU i “azijskog zmaja”

Pariz - Dok Kinezi ulažu po Evropi, čelnici najjačih evropskih država zatražili su svoj prostor za investicije na kineskom tlu i naglasili da saradnja EU bloka i azijskog džina mora biti jača od rivalstva, dok svjetska sila preko Atlantika, i dalje zazire od kineske moći.

Trgovina, ekonomske veze i klimatske promjene bile su juče glavne teme u Parizu, gdje je održan sastanak kineskog predsjednika Si Đinpinga, francuskog Emanuela Makrona, njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika EK Žan-Klod Junkera.

Emanuel Makron je istakao da želi da izgradi pravedniji, multilateralni trgovinski okvir sa Kinom.

- Moramo kroz akcije pokazati da saradnja donosi više od konfrontacije i da ćemo više dobiti kroz otvorenost nego kroz zatvaranje vrata - rekao je Makron. Francuski lider je nastojao da stvori ujedinjeni front Evrope koji bi se suočio se s kineskim napretkom u trgovini i tehnologiji i podstakne uravnoteženiji odnos sa Pekingom. On je pozvao na partnerstvo s Kinom na temelju povjerenja.

- Među nama postoje neslaganja, očigledno u istoriji čovečanstva moć ne ide bez rivalstva, niko od nas nije naivan - rekao je Makron, dodajući da EU poštuje Kinu i odlučna je da vodi dijalog i ostvari saradnju.

Si je pokušao da uvjeri Makrona da je saradnja glavni tok u kinesko-evropskim odnosima, čak i ako su dvije strane imale razlike i postojala je konkurencija između njih.

- Saradnja je veća od nadmetanja. Treba da povećamo pozitivnu energiju, radimo rame uz rame i pomažemo jedni drugima, i ne treba uvijek da se osvrćemo iza sebe sa sumnjom, već da se krećemo naprijed - rekao je Si.

Angela Merkel je rekla da Evropa želi da igra aktivnu ulogu u kineskoj inicijativi “Jedan pojas, jedan put”, ali da ona mora voditi ka većem reciprocitetu u trgovini, sa čime se složio i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, koji je ponovio zahtjev da evropske kompanije imaju veći pristup kineskom tržištu.

Rekao je da bi “evropske kompanije mogle da imaju isti stepen pristupa kineskom tržištu, kao što kineske kompanije imaju u Evropi”.

Sa druge strane, SAD nisu oduševljene bilo čime što dolazi iz Kine, iako Peking ima novac koji želi da uloži na strana tržišta. U prilog tome govori i izjava savjetnika američkog predsjednika Džona Boltona da Evropljani daju legitimitet kineskom predatorskom pristupu investiranja, čime je još jednom potvrdio da SAD zaziru od ekonomske kineske dominacije.

Avioni

Francuska i Kina potpisale su 15 poslovnih ugovora, u vrednosti od više milijardi evra, saopšteno je iz kabineta francuskog predsjedništva, a među njima je i ugovor o kupovini 300 letelica od “Erbasa”. Vrijednost kineske porudžbine je oko 30 milijardi evra.

Večera

Uoči sastanka, lider Francuske je organizovao državnu večeru za kineskog predsjednika i njegovu ženu na kojoj su služena kineska jela kao što su  supa sa pačetinom i mali janjeći valjenci, ali i jastog. Atmosfera tokom jela je bila dodatno pojačana muzikom simfonijskog orkestra Kine, ali i muzikom francuskog muzičara Zonija Halideja. Jedan od gostiju je pokušao da večeru ovjekovječi svojim mobilnim telefonom ali su mu brzo prišli pripadnici kineske tajne službe i natjerali ga da izbriše slike. Večeri je prisustvovalo oko 200 gostiju, uključujući glumca Alena Delona, Gong Li i Elen Role, čija je sapunska opera “Elen i momci” bila dosta popularna u Kini devedesetih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana