Kina ublažila restrikcije za 36 evropskih zemalja

Srna
Kina ublažila restrikcije za 36 evropskih zemalja

PEKING - Kina je ublažila restrikcije za državljane 36 evropskih zemalja nekoliko mjeseci nakon što su hiljade ljudi ostale blokirane kada su državne granice zatvorene i obustavljeni letovi da bi se usporilo širenje virusa korona.

Kada su ove mjere uvedene u martu, skoro svim strancima je bio zabranjen ulazak u zemlju, čak i osobama koje imaju kineske radne dozvole ili porodice u Kini.

Peking je objavio ove sedmice da će ublažiti određene birokratske procedure za Evropljane koji se nadaju da će ponovo moći da dođu u Kinu.

Prema novim pravilima, vlasnici pasoša 36 evropskih zemalja - uključujući Francusku, Njemačku i Veliku Britaniju - sa validnom boravišnom dozvolom mogu da se prijave za kinesku vizu bez pozivnog pisma, saopštila je Ambasada Kine u Berlinu.

Svi koji se vraćaju u Kinu moraju da ponovo podnesu zahtjev za vizu, pošto su dokumenti izdati prije izbijanja pandemije poništeni, prenio je AFP.

Kina je do sada dozvoljavala povratak samo manjem broju stranih stručnih radnika sa specijalnim pozivnim pismima, ali se pokazalo da je taj proces veoma spor.

Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je početkom sedmice da će vlasnici evropskih pasoša koji ispunjavaju uslove od sada moći da se "besplatno prijavljuju za kinesku vizu".

Za sve koji dolaze iz inostranstva i dalje su na snazi propisi o testiranju na kovid 19 i 14 dana karantina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana