Kina poziva SAD da prekinu kontakte sa Tajvanom

Agencije
Foto: Ilustracija

PEKING- Kina se protivi bilo kakvom kontaktu između SAD i Tajvana, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

„Kina se uvijek protivi da druge zemlje pregovaraju i potpisuju bilo kakve suverene i formalne trgovinsko-ekonomske sporazume sa Tajvanom. Zahtijevamo da se Sjedinjene Države striktno pridržavaju principa Jedne Kine i odredbi tri kinesko-američka zajednička saopštenja, zaustave svaki oblik zvaničnog kontakt sa Tajvanom i uzdrže se od pregovora i potpisivanja formalnih sporazuma sa Tajpejom“, rekao je Vang.
 

Pridržavanje principa jedne Kine je preduslov za učešće Tajvana u spoljnoekonomskoj saradnji, rekao je on, a SAD ne bi trebalo da šalju lažne signale separatističkim snagama na Tajvanu.
 

NR Kina je još jednom podsjetila Sjedinjene Države na njihovu spremnost da preduzmu odlučne mjere za zaštitu svog suvereniteta.
 

„Kina će preduzeti snažne mjere da zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet i savjetujemo Sjedinjenim Državama da ne donose pogrešne odluke“, dodao je Vang.
 

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika saopštila je da su se američka i tajvanska strana složile da počnu pregovore na jesen u okviru Trgovinske inicijative SAD i Tajvana za 21. vijek, koja je predstavljena početkom juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana