Kina može da slomi SAD bez ispaljenog metka

Agencije
Kina može da slomi SAD bez ispaljenog metka

Peking - Kina bi mogla da uništi SAD, ukoliko bi došlo do sukoba ove dvije sile i to da ne ispali nijedan metak.

Naime, Kina i Sjedinjene Američke Države imaju zajedničke političke, ekonomske i bezbjednosne interese, uprkos sporu u vezi sa državama u Kineskom moru.

U posljednjih nekoliko mjeseci i predsjednici Si Đinping i Donald Tramp održali su vojne vježbe na kopnu i na vodi da bi demonstrirali najsavremeniju tehnologiju i vojnu silu.

Kineski vojni strateg Vang Sijangsuj, međutim, tvrdi da bi njegova zemlja, ukoliko bi to bilo neophodno, mogla da skrši moć SAD, ne ispalivši nijedan metak.

On je objasnio da je trka u naoružanju postala besmislena kada je u pitanju nastojanje sila da ostvare dominaciju u svijetu.

U programu pod nazivom “Imperije u ratu” na Amazonovom kanalu “Prime video” Vang je istakao da se Kina, umjesto toga, fokusirala na ovladavanje globalnom ekonomijom da bi uspostavila potpunu kontrolu nad svijetom.

- Nova prijetnja više nije direktna konfrontacija zemalja. Danas to više nije borba oružja protiv oružja, aviona protiv aviona i tenka protiv tenka - objasnio je on.

Konfrontacija dobija mnoštvo različitih oblika u različitim oblastima, na primjer u domenu finansija ili medija, rekao je Vang i dodao da su ciljevi nove vrste konflikta “jednaki kao i u slučaju vojnog sukoba”.

- Želimo da prisilimo neprijatelja da prihvati određene uslove. Iako je to i dalje rat, on prevazilazi vojne okvire, mi to nazivamo “neograničenim ratom” - rekao je strateg.

Podsjetimo, Kina je u oktobru prošle godine dodala 60 milijardi dolara vrijedne američke proizvode na listu robe koja podleže uvoznim tarifama.

To je odgovor na takse koje su SAD uvele na kinesku robu u vrijednosti od 200 milijardi dolara, koje su stupile na snagu u septembru.

Spor Kine i Tajvana

Kineski predsjednik Si Đinping je početkom godine dao do sada najjasniji znak da tokom aktuelnog mandata želi da riješi 70-godišnji spor kontinentalne Kine i Tajvana, navodeći da dvije strane ulaze u “duboke demokratske konsultacije” i rade na ujedinjenju. On je istovremeno upozorio i da Peking “zadržava opciju” primjene sile, što su američki mediji protumačili kao direktnu poruku Vašingtonu, koji Tajvan snabdijeva vojnom opremom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana