Kimov ubijeni polubrat bio doušnik CIA

Agencije
Kimov ubijeni polubrat bio doušnik CIA

Vašington - Ubijeni polubrat lidera Sjeverne Koreje Kim Jong Una, Kim Jong Nam, bio je doušnik američke CIA, piše “Volstrit žurnal”, pozivajući se na svoje izvore.

Nekoliko bivših američkih zvaničnika kažu da polubrat, koji je godinama živio van Sjeverne Koreje i nije imao veze u Pjongjangu, nije mogao da pruži uvid u tajne aktivnosti Sjeverne Koreje, prenosi Rojters.

Međutim, neimenovani bivši zvaničnici koji su govorili za “Volstrit žurnal” smatraju da je gotovo sigurno da je Kim Jong Nam bio u kontaktu sa bezbjednosnim službama drugih zemalja, naročito Kine.

Agencija dodaje da se uloga polubrata kao doušnika CIA pominje i u knjizi novinarke “Vašington posta” Ane Fajfild “Veliki nasljednik”, koja je juče objavljena.

Fajfildova u svojoj knjizi tvrdi, pozivajući se na obaviještene izvore, da se Kim Jong Nam najčešće sastajao sa kontaktima u Singapuru i Maleziji.

Ona navodi da su Kimovog polubrata snimile kamere u Maleziji zajedno sa još jednim muškarcem za koga se smatra da je američki obavještajac, a da je u Kimovom rancu bilo oko 120.000 dolara.

- Taj novac je vjerovatno dobio kao kompenzaciju za svoj obavještajni rad, a moguće je da potiče iz kazina - navodi Fajfildova.

Kim Jong Nam ubijen je u Maleziji u februaru 2017. godine. Za njegovo ubistvo optužene su dvije žene, koje su ga navodno po licu poprskale otrovnim agensom “VX” na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru. Međutim, one su nedavno oslobođene optužbi.

Kim je tada bio u Maleziji kako bi se sastao sa svojim kontaktom iz CIA, ali to možda nije bio jedini cilj njegovog puta.

Istovremeno, grupa za ljudska prava, sa sjedištem u Seulu, saopštila je da je identifikovala stotine lokacija na kojima svjedoci tvrde da je Sjeverna Koreja izvršila javna pogubljenja i ubistva bez suđenja.

Radna grupa za tranzicionu pravdu iz Seula saopštila je da se njeno istraživanje zasniva na intervjuima sa 610 sjevernokorejskih disidenata koji su sprovedeni tokom četiri godine i koji su pomogli u lociranju tih mjesta satelitskim snimcima.

Lokacije

Grupa nije otkrila tačne koordinate 323 mjesta za pogubljenje, jer je zabrinuta da će ih Sjeverna Koreja ometati, ali je rekla da ih je 267 bilo locirano u dvije sjeveroistočne pokrajine blizu granice sa Kinom, odakle je većina disidenata koji su intervjuisani. Javna pogubljenja u Sjevernoj Koreji se obično dešavaju u blizini rijeka, na poljima i na brdima, kao i na pijacama i školskim terenima, gdje su stanovnici i članovi porodica osuđenih često prisiljeni da prisustvuju ubistvima, navodi se u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana