Kim Dotkom bankrotirao

Srna
Kim Dotkom bankrotirao

Velington - Internet mogul Kim Dotkom, jedan od najtraženijih sajber bjegunaca, izjavio je da je potrošio sav svoj novac tokom trogodišnje pravne borbe protiv zahtjeva za izručenje u SAD po optužbi za pirateriju.

Piraterijom filmova, muzike i ostalih sadržaja putem "Megaaplouda" zaradio je više od 200 miliona dolara.

Dotkom, stanovnik Novog Zelanda, koji je nekada posjedovao kolekciju automobila oldtajmera i veliku kuću, a velike sume trošio na luksuzna putovanja po svijetu, rekao je da se njegovo bogatstvo istopilo usljed velikih pravnih troškova i da su ga njegovi advokati napustili.

Ovaj njemački državljanin trebalo bi danas da se pojavi pred sudom u Novom Zelandu, kada će možda biti zadržan u pritvoru zbog navodnog kršenja uslova puštanja na slobodu uz plaćanje kaucije.

Saslušanje o zahtjevu za izručenje biće održano sredinom 2015. godine.

Dotkom, poznat i pod imenom Kim Šmic, optužen je za masovno kršenje autorskih prava povodom rada veb sajta za dijeljenje fajlova "Megaaploud", koji je osnovao 2005. godine.

- Moj pravni tim nedavno je podnio ostavku zato što sam ostao bez novca nakon što sam potrošio deset miliona dolara u pokušaju da se odbranim. Zvanično sam bankrotirao - rekao je Dotkom.

"Megaaploud" je na vrhuncu popularnosti zauzimao četiri odsto ukupnog saobraćaja na internetu, a njegovi korisnici su skladištili i dijelili fajlove raznih sadržaja, od snimaka sa vjenčanja do holivudskih filmova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana