Kijev: Velika ruska ofanziva moguća u januaru

Tanjug
Foto: GS

KIJEV- Rusija je okupila više od 94.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica i možda se priprema za vojnu ofanzivu velikih razmjera krajem januara, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov u parlamentu, pozivajući se na obavještajne izveštaje.

Reznikov je poručio da Ukrajina neće učiniti ništa da provocira situaciju, ali da je spremna da uzvrati ako Rusija krene u napad.

“Naša obaveštajna služba analizira sve scenarije, uključujući i najgori. U njemu se navodi da postoji verovatnoća eskalacije velikih razmera iz Rusije. Najverovatnije vreme da se postigne spremnost za eskalaciju biće kraj januara”, izjavio je Reznikov.

Ukrajina je ove nedelje izvršila pritisak na svoje saveznike iz Evropske unije i NATO-a da pripreme oštar paket sankcija kako bi odvratili Rusiju od navodnog pokretanja ofanzive.

Moskva je zauzvrat optužila Ukrajinu i Sjedinjene Države za destabilizujuće ponašanje, i nagovijestila je da se Kijev možda sprema da pokrene sopstvenu ofanzivu na istoku Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana