Kazan: Učiteljica ubijena dok je spasavala učenike

GS
Kazan: Učiteljica ubijena dok je spasavala učenike

KAZAN - U utorak u ruskom gradu Kazanu ubijeno je devetoro ljudi, a paljbu je pokrenuo bivši učenik te škole.

Odata je počast učiteljici koja je izgubila svoj život pokušavajući spasiti učenike.

Ubijena učiteljica Elvira Ignatieva četiri je godine predavala engleski jezik u toj školi.

Prema izvještajima očevidaca učiteljica je stala na put između počinioca i djeteta te time zadobila smrtonosne rane.

Lokalni mediji izvještavaju da je Ignatieva započela predavati 2018. godine, iste godine kada je Ilnaz Galaviev, koji je u međuvremenu osumnjičen kao naoružani napadač, završio školu, ali da ga nije i podučavala piše Raša tudej.

Devetnaestogodišnjak je studirao na obližnjem fakultetu za u gradu Volge, ali je izbačen nakon što se nije pojavio na predavanjima i ispitima.

Druga učiteljica koja je izgubila svoj život je 55-godišnja Venera Aizatova, koja je predavala matematiku predškolcima. Učiteljica s 34 godine radnog iskustva, primila je niz profesionalnih nagrada, uključujući i priznanje "Učitelj digitalnog doba" za korištenje IT-a u nastavnom procesu.

Lokalno stanovništvo položilo je cvijeće u školu za devet ljudi za koje je potvrđeno da su izgubili život tokom napada. Rustam Minnikhanov, predsjednik ruske regije Tatarstan, čiji je glavni grad Kazan, proglasio je srijedu danom žalosti u čast onih koji su izgubili svoj život.

Više od deset djece i odraslih takođe je hospitalizovano, od kojih su neki imaju ozbiljne povrede.

Napadač iz Kazanja priznao krivicu

Ilnaz Galavijev koji je pucao na učenike i nastavnike u gimnaziji u Kazanju priznao je krivicu, rekao je predstavnik istrage u Sovjetskom okružnom sudu u Kazanju.

Sud je odredio pritvor od dva mjeseca kao preventivnu mjeru. Na pitanje sudije da li optuženi ima nešto protiv takve preventivne mjere, Galavijev je rekao da nema.

Predstavnik istrage u sudu je rekao da je Galavijev tokom napada u školi ispalio najmanje 17 hitaca.

Istražitelj je saopštio da je protiv Galavijeva podignuta optužnica za ubistvo dvije i više osoba, za šta je on u potpunosti priznao krivicu.

Na pitanje sudije da li boluje od neke teške bolesti, Galavijev je odrično odgovorio. Međutim, ranije je portparolka Istražnog komiteta Rusije Svetlana Petrenko saopštila da je napadač imao dijagnostifikovano oboljenje mozga 2020. godine.

Kako javlja Sputnjik, optuženi nije odgovorio na pitanja novinara u sudu o jučerašnjim događajima.

Kako je ranije saopštio portal "Lajf.ru" pozivajući se na izvore, tokom pretresa u stanu napadača pronađene su komponente za pravljenje improvizovane eksplozivne naprave, flašu tinkture i nekakve "snimke". Ističe se da je na mjestu tragedije zaplijenjeno 445 metaka za poluautomatsko oružje, nož i eskplozivna naprava. Prema riječima izvora, na licu mjesta pronađeno je i 29 čaura.

U pucnjavi koja se u utorak dogodila u školi u Kazanju poginulo je sedam učenika i dva nastavnika, a 23 osobe su povrijeđene. Predsjednik Tatarstana Rustam Minihanom izjavio je da je napadač 19-godišnji mladić koji je imao dozvolu za oružje.

U Tatarstanu je danas proglašen dan žalosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana