Katalonska policija blokirala kutije sa listićima

Srna
Katalonska policija blokirala kutije sa listićima

Barselona - Policija u Barseloni blokirala je danas skladište u kojem se nalaze listići za planirani referendum o nezavisnosti španskog regiona Katalonije.

Policijska služba Gvardija urbana djeluje po naređenju tužilaštva, kako bi se spriječilo održavanje referenduma u nedjelju, 1. oktobra.


Centralne vlasti u Madridu poslale su hiljade dodatnih policajaca u Kataloniju.

Oko deset miliona glasačkih listića već je zaplijenjeno, a veb-sajtovi koji obavještavaju Katalonce o referendumu su ugašeni, prenio je Bi-Bi-Si.

Izvori iz katalonske policije rekli su listu "Vangvardija" da će pripadnici snaga reda zaustaviti svakog ko pokuša da premjesti kutije sa glasačkim listićima.

Katalonski predsjednik Karles Pudždemon obavijestio je građane putem "Tvitera" da korištenjem specijalne aplikacije mogu da pronađu glasačka mjesta.

Gradonačelnik Barselone Ada Kolau pozvala je Evropsku komisiju da posreduje u sporu između Katalonije i Vlade u Madridu.

Ona je u tekstu za "Gardijan" optužila centralne vlasti Španije za eskaliranje unutrašnjeg spora na nivo evropskog konflikta.

Španija je pripremila tri broda za smještaj do 6.000 dodatnih policajaca u Barseloni i još jednom obalskom gradu Taragoni.

Pudždemon je izjavio da je nemoguće da Španija blokira čitav region.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana