Kancelarija Zelenskog predstavila naredne korake poslije samita u Švajcarskoj

Tanjug
Kancelarija Zelenskog predstavila naredne korake poslije samita u Švajcarskoj

BIRGENŠTOK/KIJEV - Ministri i savjetnici pojedinih zemalja nastaviće sa sastancima o tri tačke mirovnog plana Ukrajine koje su razmatrane na mirovnom samitu u švajcarskom Birgenštoku ovog vikenda, saopštila je večeras Kancelarija ukrajinskog predsjednika.

Kako prenosi Kijev independent, umjesto fokusiranja na svih deset oblasti Ukrajininog desetopunktnog mirovnog plana, delegacije na samitu su razmatrale tri tačke: nuklearnu sigurnost, bezbjednost snabdijevanja hranom i potpuni povratak ratnih zarobljenika i civila koje drži u zarobljeništvu Rusija.

-Sljedeći koraci uključuju održavanje tematskih razgovora o svakoj tački na nivou ministara i savjetnika. Već imamo signale za organizaciju sastanaka iz više zemalja - napisao je na Fejsbuku zamjenik šefa kancelarije predsjednika Volodimira Zelenskog, Igor Žovka.

Prema Žovki, Francuska, Češka, Turska, Kenija, Saudijska Arabija, Sjedinjene Američke Države, Norveška, Poljska, Kanada, Katar, Čile, Finska, Holandija, Nemačka i Velika Britanija signalizirale su spremnost da učestvuju u razgovorima.

Nakon tematskih sastanaka, "izlazimo na drugi samit koji bi trebalo da postavi temelje trajnog i pravednog mira", napisao je on.

Mirovni samit u Ukrajini održan je ovog vikenda u Švajcarskoj uz učešće stotinak delegacija, ali ne i Rusije koja nije pozvana na skup.

Rat u Ukrajini izaziva "ljudske patnje i razaranja velikih razmjera", ali za put ka miru je potrebno učešće svih strana, navodi se između ostalog u završnom saopštenju nakon globalne Mirovne konferenciji o Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana