Kameron se sastaje sa liderima Unije

Srna
Kameron se sastaje sa liderima Unije

Brisel - Britanski premijer Dejvid Kameron sastaće se danas prvi put sa liderima EU od kada je njegova zemlja na referendumu izglasala istupanje iz ovog bloka.Kameron će na samitu u Briselu voditi razgovore o posljedicama referendumskog rezultata i narednim koracima.

Lideri Njemačke, Francuske i Italije izjavili su juče da ne može biti "formalnih ili neformalnih" razgovora o "Breksitu" u ovoj fazi.


Britanski premijer će imati radnu večeru sa liderima EU poslije sastanka sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom i predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

U međuvremenu, britanski ministar zdravlja Džeremi Hant pozvao je na održavanje drugog referenduma o uslovima izlaska Britanije iz EU, prenio je Bi-Bi-Si.

On je rekao da proces istupanja treba odgoditi sve do sljedećih izbora, odnosno da ga ne treba pokrenuti prije 2022. godine. On je prvi ministar koji je javno uputio ovakav poziv.

Hant, od kojeg se očekuje da će se kandidovati za najvišu funkciju poslije Kameronovog povlačenja, rekao je da Britanija mora ostati dio jedinstvenog tržišta EU.

On je pomenuo ideju "Norveška plus", o aranžmanu izvan EU, u kojem bi Britanija zadržala sadašnje trgovinske beneficije, ali bi pregovarala o revidiranim pravilima za imigraciju.

Hant je rekao da treba preispitati pravilo po kojem svi građani zemalja EU imaju pravo da žive i rade u drugim državama članicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana