Kad Pentagon sam sebe istražuje i otkrije - nismo krivi

GS
Foto: Arhiva

Interna istraga Pentagona otkrila je da u vazdušnom napadu iz 2019. godine u kojem su ubijena do 64 civila u Siriji nisu prekršena američka pravila angažovanja ili ratno pravo, te da napad nije izveden "bezobzirno".

Neki vojni oficiri smatraju da je incident, za koji Pentagon i dalje drži da je bio neophodan, da bi se uklonili borci "ISISa", ratni zločin, prenosi RT.

Dana 18. marta 2019. godine, američki borbeni avion F-15E bacio je bombu na "veliku gomilu žena i dece stisnute uz obalu rijeke" u blizini sirijskog grada Baguza, a zatim je nastavio da baca još nekoliko, ubivši preživele, prema riječima izveštaj "Njujork tajmsa" objavljen prošlog novembra.

Centralna komanda SAD priznala je da je u napadu ubijeno 80 ljudi, od kojih su samo 16 navodni teroristi. Vojska je priznala da je ubila četiri civila, ali je insistirala na tome da su preostalih 60 možda bili teroristi, jer su "žene i deca u Islamskoj državi ponekad uzimali oružje". Ipak, uslijedila je istraga, a prema izveštaju završenom prošle nedjelje, "nije bilo kršenja Pravila angažovanja (ROE) ili Zakona o ratu (LOV)".

U izveštaju se navodi da je američki komandant na terenu djelovao po meti militanata ISISa i pokušao da razlikuje civile od njih. Uprkos tome što je u napadu ubijeno desetine civila, u izveštaju se navodi da je vojska "preduzela korake da ublaži štetu".

Prvobitni izveštaj "Njujork tajmsa" naveo je da su operateri koji su posmatrali napad preko kamere dronova bili užasnuti i postavljali pitanje da li su upravo bili svjedoci ratnog zločina. Štaviše, mjesto eksplozije je uništeno buldožerom, a interni izveštaji o napadu su „odloženi, dezinfikovani i povjerljivi“, tvrdi "Tajms".

Međutim, u poslednjem izveštaju Pentagona se navodi da nije bilo "zlonamjerne ili pogrešne namjere" iza odlaganja prijavljivanja incidenta i da se ne mogu pronaći dokazi koji bi sugerisali da je vojska pokušala da "sakrije odluke ili akcije". Pun tekst izvještaja Ministarstva odbrane, uključujući konačan broj civilnih žrtava, ostaje povjerljiv. J

avnosti je objavljen samo rezime na dvi stranice. Sekretar odbrane Lojd Ostin podržao je izveštaj u utorak, ali je u dopisu vojnim komandantima pozvao da osiguraju da se budući izvještaji sastavljaju blagovremeno.

Ostin, koji je nadgledao napad dronom u Kabulu prošlog avgusta u kojem je ubijeno 10 civila, od kojih sedmoro dece, izjavio je da je "zaštita nevinih civila... strateški i moralni imperativ". Ostin je takođe odbio da kazni bilo kog pripadnika vojske za napad u Kabulu nakon što u izveštaju vazduhoplovnih snaga nije utvrđeno kršenje zakona

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana