Jošihide Suga izabran za japanskog premijera

Srna
Jošihide Suga izabran za japanskog premijera

TOKIO - Donji dom japanskog parlamenta izabrao je danas Jošihidea Sugu za novog premijera, a on je najavio formiranje “kabineta kontinuiteta” nakon što je na funkciji zamijenio Šinza Abea poslije osam godina.

Očekuje se da će Suga zadržati polovinu ministara iz kabineta Abea, koji se povukao iz zdravstvenih razloga.

Suga (71), dugogodišnja Abeova desna ruka na položaju Vladinog sekretara, obećao je da će provoditi mnoge programe prethodnog premijera, uključujući ekonomsku strategiju, i da će realizovati strukturne reforme, što obuhvata i smanjenje birokratije.

Suga je ubjedljivom većinom prethodno izabran za lidera vladajuće Liberalno demokratske stranke. Na položaju premijera suočava se sa serijom izazova, od suzbijanja epidemija kovida 19 do oporavka ekonomije i rješavanja problema ubrzanog starenja japanskog stanovništva.

On nema mnogo direktnog diplomatskog iskustva, a moraće da se suoči i sa sve izraženijom konfrontacijom SAD i Kine, izgradi veze sa Vašingtonom poslije američkih predsjedničkih izbora 3. novembra i pokuša da očuva veze Tokija sa Pekingom.

Domaći mediji prenose da će polovinu nove Vlade činiti ljudi iz Abeovog kabineta. Među ministrima će biti samo dvije žene, a prosječna starost članova Vlade je 60 godina.

Abeov mlađi brat Nobuo Kiši je najveći kandidat za ministra odbrane, a Taro Kono će sa ove pozicije preći na funkciju ministra za administratovne reforme, koju je i ranije obavljao.

Jasutoši Nišimura, prvi Vladin čovjek za mjere protiv kovida 19, ostaće ministar ekonomije, a Kacunobu Kato, dosadašnji ministar zdravlja, vjerovatno će postati glavni Vladin sekretar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana