Izraelski napadi širom Gaze

GS/Agencije
Izraelski napadi širom Gaze

TEL AVIV, GAZA - Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 66. dan.Izraelsko vazduhoplovstvo, navođeno kopnenim trupama, ubilo je na desetine operativaca Hamasa u Pojasu Gaze tokom proteklog dana, saopštio je IDF.

DF: Obustaviti širenje fotografija razgolićeih palestinskih zatvorenika

Izraelske odbrambene snage (IDF) uputile su danas apel da se obustavi objavljivanje fotografija razgolićenih Palestinca zatočenih u Pojasu Gaze.

Na spornim fotografijama su palestinski zatvorenici u donjem vešu, a apel je upućen nakon negodovanja zbog ponižavanja fotografisanih Palestinaca i objavljivanja tih slika u lokalnim medijima, prenosi Al Džazira.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Cači Hanegbi izjavio je i intervjuu javnom emiteru Kan da širenje takvih slika “ne služi ničemu”, ali je insistirao da se osumnjičeni moraju pretresati kako bi se osiguralo da ne nose oružje ili eksploziv. On je najavio da neće biti dalje distribucije takvih fotografija.

Liban: Hezbolah objavio broj žrtava u svojim redovima od početka sukoba u Gazi

Libanska, pro-iranska ekstremistička organizacija Hezbolah objavila je danas imena svoja dva pripadnika ubijena u najnovijim napadima Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), navodeći da je ukupan broj poginulih pripadnika te militantne organizacije porastao na 100 od početka rata u Pojasu Gaze.

U taj bilans žrtava su uračunati pripadnici Hezbolaha poginuli u napadima IDF u južnom Libanu tokom pograničnih sukoba, kao i nekoliko ubijenih u Siriji, prenosi Tajms of Izrael. Izraelski vojni zvaničnici procjenjuju da je ova cifra veća i tvrde da Hezbolah prikriva pravi broj poginulih u svojim redovima.

Crveni polumjesec: Borbe se vode u blizini bolnice El Amal u Kan Junisu

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca objavilo je na društvenim mrežama da se borbe vode u blizini bolnice El Amal u Kan Junisu, na jugu pojasa Gaze.

-Danas u zoru, okupacioni avioni su izvršili nekoliko nasilnih napada u blizini bolnice El Amal, a nastavljeno je artiljerijsko granatiranje centra grada i sjedišta te organizacije u kojem je smešteno 13.000 raseljenih - navodi se objavi na platformi Iks (Tviteru).

IDF: Za 24 sata ubijene desetine militanata Hamasa

Izraelsko vazduhoplovstvo, navođeno kopnenim trupama, ubilo je na desetine operativaca Hamasa u Pojasu Gaze tokom proteklog dana, saopštio je IDF.

Kako se ističe u saopštenju, vojnici na terenu pronašle eksplozivne naprave i oružje u jednoj kući u Džabaliji na severu Gaze.

IDF tvrdi kaže da je oružja bilo sakriveno u vrećama sa logom Agencije UN-a palestinske izbjeglice (UNRWA).

Navodi se da su vojnici takođe pronašli kamion pun raketa dugog dometa u blizini škole u tom području.

CNN: Desetine Palestinaca poginulo, stotine ranjeno u izraelskim napadima širom Gaze

Desetine palestinskih civila je ubijeno, a stotine ranjeno kada su vazdušnim napadima izraelskih snaga u nedjelju pogođeni stambeni objekti u južnoj i centralnoj Gazi, ali i izbjeglički kampovi, prenosi CNN pozivajući se na palestinsku agenciju WAFA.

Kako se navodi, oko 45 civila je ubijeno u izbjegličkom kampu Džabalija na sjeveru Gaze, a nekoliko žrtava je bilo i u izbjegličkom kampu al-Nuseirat u centralnom pojasu Gaze.

U vazdušnim napadima izraelske vojske na Kan Junis, na jugu Pojasa Gaze, pogođeni su stambeni objekti, a zbog velikog broja povrijeđenih bio je povećan pritisak na bolnice, u kojima nema dovoljno kreveta, lekova i medicinskog materijala, navodi CNN.

Saliven krajem sedmice u posjeti Izraelu

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džejk Saliven posjetiće Izrael krajem nedjelje, pošto Vašington održava šatl diplomatiju skoro na nedjeljnom nivou u cilju koordinacije sa Izraelom u njegovom ratu protiv Hamasa, izjavili su za Tajms of Izrael američki i izraelski zvaničnici.

Na vrhu Salivenove agende biće zalaganje za povećanje humanitarne pomoći Gazi, koja je značajno opala otkako je primirje između Izraela i Hamasa propalo 1. decembra posle sedam dana, rekao je američki zvaničnik.

Izrael insistira da usko grlo pomoći nije njegova greška i da međunarodni akteri ne uspijevaju da isporuče iznos pomoći koji on odobrava, prenio je izraelski portal.

S druge strane, UN i Egipat navode da izraelsko bombardovanje koči napore da se velike količine pomoći dopreme u Gazu.

Podjednako važno za Salivena biće isticanje zabrinutosti SAD u vezi sa civilnim žrtvama u Gazi, kazao je američki zvaničnik.

Izraelski zvaničnik koji je potvrdio Salivenovu posjetu, rekao je da Izrael očekuje da će visoka američka delegacija biti u posjeti Izraelu skoro svake nedjelje, jer je rat u Gazi i dalje na vrhu spoljnopolitičke agende Vašingtona.

Nastavak hitne sjednice Generalne skupštine UN o Gazi 12. decembra

Hitna specijalna sjednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Gazi biće nastavljena 12. decembra, saopštila je pres služba predsjednika Generalne skupštine Denisa Frensisa.

Predsjednik Frensis upravo je obavijestio države članice da će sazvati 45. plenarni sastanak 10. hitne specijalne sjednice Generalne skupštine za utorak, 12. decembar 2023. godine, saopštila je pres služba, prenio je TASS.

Nijedna država nema pravo veta u Generalnoj skupštini UN.

Rezolucije Generalne skupštine UN nisu obavezujuće, ali imaju određenu političku težinu.

Od 1950. godine do danas hitne specijalne sjednice Generalne skupštine sazivane su samo 10 puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana