Izabran novi predsjednik parlamenta

SRNA
Izabran novi predsjednik parlamenta

LISABON- Poslanici novog saziva portugalskog parlamenta izabrali su danas za novog predsjedavajućeg Hoze Agijara Branka iz Socijaldemokratske partije.

Glasanje poslanika obavljeno je nakon što su Socijaldemokrate postigle dogovor prema kojem će Agijar Branko biti na funkciji predsjednika parlamenta dvije godine nakon čega će je preuzeti kandidat iz Socijalističke partije.

Socijaldemokrate su ostvarile tijesnu pobjedu na parlamentarnim izborima održanim 10. marta. Osvojili su 78 mandata i uz još dva poslanika iz redova partnerske stranke ostvarili su većinu.

Socijalistička partija lijevog centra osvojila je po broju glasova drugo mjesto, takođe sa 78 poslaničkih mjesta ali su saopštili da neće smetati socijaldemokratama u formiranju manjinske vlade.

Predsjednik Portugalije Marselo Rebelo de Souza pozvao je lidera sLuisa Montenegra da formira vladu. On će preuzeti dužnost 2. aprila i tada će predstaviti prijedloge politike pred parlamentom.

Ukoliko ostale stranke budu protiv i bude li izglasano nepovjerenje Montenegrovoj vladi, drugi stranački lider dobiće mandat za formiranje nove vlasti ili će biti raspisani novi izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana