Italijanska opozicija ide na proteste nakon tuče u parlamentu

Tanjug
Foto: Iks

RIM - Većina italijanskih opozicionih partija saopštila je danas da će održati protestni skup u Rimu u utorak nakon tuče u donjem domu parlamenta, poslije čega je poslaniku Pokreta 5 zvjezdica (M5S) bila neophodna medicinska pomoć.

M5S, Demokratska partija levog centra (PD), Alijansa zelene levice (AVS) i stranka Više Evrope saopštili su da će održati miting na rimskom trgu Santisimi Apostoli u utorak poslije podne, prenosi Ansa.

U zajedničkom saopštenju ovih partija se navodi da neće prihvatiti ''klimu neprekidnog zastrašivanja'' vladajućih partija u italijanskom parlamentu.

“Nećemo dozvoliti da se naruši nacionalno jedinstvo. Zato pozivamo građane, političke i društvene grupe i građanske i demokratske snage ove zemlje da se pridruže našoj mobilizaciji”, dodato je u zajedničkom saopštenju opozicije.

Tuča je počela tokom glasanja u donjem domu italijanskog parlamenta u sredu o vladinom zakonu koji utire put da italijanski regioni dobiju veću autonomiju, a Dono, koji se protivi reformi, prišao je ministru za regionalna pitanja i autonomije Robertu Kalderoliju i udario ga italijanskom zastavom po licu.

Desetine poslanika iz partija Liga i Braća Italije, koje su dio vladajuće koalicije premijerke Đorđe Meloni, pridružilo se tuči.

Dono je na kraju pao, a medicinsko osoblje ga je izvelo iz sale u invalidskim kolicima.

On je optužio poslanika lige Igora Jecija da ga je udario u lice, što on poriče navodeći da je zamahnuo ka Donu, ali da je promašio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana