ISIS za dvije nedelje ubio 700 ljudi

Agencije
ISIS za dvije nedelje ubio 700 ljudi

Bejrut/Damask - Pripadnici ISIS su u posljednje dvije nedelje ubili preko 700 pripadnika plemena Šejtat, dok je u nedjelju stradao 31 član te paravojne formacije.

Prema saopštenju Opservatorije za ljudska prava iz Sirije u udarima vazduhoplovnih snaga Sirije na položaje ekstremista u sjevernoj provinciji Raka ubijen je najmanje 31 pripadnik Islamske države, ukupno je izvedeno 13 napada na grad Raka i 11 na grad Tabka.

Predsjednik Opservatorije sa sjedištem u Britaniji Rami Abdel Rahman rekao je da su ovo najintenzivniji udari sirijskih snaga na položaje ISIS.

Islamska država od februara pod kontrolom drži veći dio provincije Raka, pošto je porazila druge pobunjeničke grupe koje su se borile protiv režima predsjednika Bašara Asada, podsjetila je agencija AFP.

Sa druge strane, sunitski ekstremisti iz Islamske države ubili su 700 članova jednog plemena na istoku Sirije u posljednje dvije nedelje i to većinom civile, saopštila je sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

Opservatorija koja iz nezavisnih izvora prikuplja informacije o početka sukoba u Siriji u martu 2011. godine, navodi da su ekstremisti odrubili glave članovima plemena Šejtat iz sirijske provincije Dair az Zur.

Sukobi između Islamske države i plemena Šejtat, koji broji oko 70.000 ljudi, izbili su u julu kada su ekstremisti zauzeli jedno naftno nalazište.

Islamska država je zauzela trećinu sirijske teritorije i to pretežno ruralna područja na sjeveru i istoku zemlje, a od početka sukoba u Siriji poginulo je najmanje 170.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana