IFRC: Zemlje “opasno nepripremljene” za buduće pandemije

Srna
IFRC: Zemlje “opasno nepripremljene” za buduće pandemije

ŽENEVA - Svijet je “opasno nepripremljen” za buduće pandemije, navedeno je u izvještaju Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (IFRC).

dokumentu pod nazivom “Izvještaj o svjetskim katastrofama za 2022. godinu”, IFRC poziva zemlje da poboljšaju planove spremnosti do kraja godine.

IFRC upozorava da “sve zemlje ostaju opasno nepripremljene za buduće epidemije”, uprkos činjenici da je kovid 19 odnio više života nego bilo koji zemljotres, suša ili uragan u istoriji.

-Sljedeća pandemija može biti iza ugla. Ukoliko iskustvo sa kovidom 19 ne ubrza naše korake ka spremnosti, šta će ih ubrzati? - upitao je generalni sekretar IFRC Džagan Šapagan.

Prema njegovim riječima, “neće biti izgovora za nespremnost nakon protekle tri užasne godine”.

U izvještaju se navodi da zemlje treba da provjere svoje zakone kako bi osigurale da oni budu u skladu sa pripremama za pandemije do kraja godine i da do sljedeće godine usvoje novi sporazum i prepravljene Međunarodne regulative za zdravlje po kojima bi se više ulagalo u spremnost lokalnih zajednica.

IFRC predlaže da zemlje povećaju finansiranje na domaće zdravstvo za jedan odsto od BDP-a i na globalno zdravstvo za najmanje 15 milijardi dolara godišnje, što je Šapagan opisao kao “dobru investiciju”.

-Važno je da mora postojati politička volja za to. Ukoliko postoji, moguće je - dodao je Šapagan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana