IDF uništio glavnu Hamasovu sudnicu u Pojasu Gaze

GS/Agencije
IDF uništio glavnu Hamasovu sudnicu u Pojasu Gaze

TEL AVIV, GAZA - Četvrti je dan borbe se vode u Pojasu Gaze, nakon sedmodnevnog prekida vatre između izraelske vojske i pripadnika palestinskog Hamasa. Izraelske odbrambene snage saopštile su da njihove trupe djeluju u svim dijelovima enklave.

IDF uništio glavnu Hamasovu sudnicu u Pojasu Gaze

Na video snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama vidi se kako izraelske odbrambene snage (IDF) uništavaju glavnu Hamasovu sudnicu u Pojasu Gaze, prenio je Tajms of Izrael.

Raskošnu zgradu u centralnom dijelu Pojasa Gaze, poznatu kao Palata pravde, osvojile su izraelske snage prošlog mjeseca.

Novi snimak prikazuje kako se zgrada uništava u kontrolisanoj eksploziji.

Izrael je na početku ofanzive na Gazu poručio da će uništiti Hamas, nakon smrtonosnog upada ove militantne grupe na jug Izraela 7. oktobra.

Portparol Unicefa: Niko nije bezbjedan na jugu Gaze, bombe padaju na 10 minuta

Portparol Unicefa Džejms Elder izjavio je da se niko ne osjeća bezbjedno na jugu Pojasa Gaze zbog toga što bombe padaju otprilike na svakih 10 minuta i izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog izraelske vojne akcije u toj oblasti enklave jer Palestinci nemaju gde da odu.

Elder je ukazao da se užas koji se dogodio na sjeveru Gaze sada ponavlja na jugu i da bombe padaju svakih 10 minuta, iako su Palestinci evakuisani u tu oblast sa sjevera enklave jer je izraelska vojska pružala uvjeravanja da će tu biti bezbedni, objavio je Bi-Bi-Si.

Elder je rekao da su sada Palestinci na jugu Gaze izloženi stalnoj opasnosti, a da su već iscrpljeni i umorni zbog toga što su nekoliko puta raseljavani.                  

 Elder je istakao da se ni on ne osjeća sigurno, a da ni niko drugi ne može da se osjeća bezbjedno na jugu Pojasa Gaze jer ni bolnice, ni skloništa nisu sigurna mjesta.

Izraelske snage na Zapadnoj obali uhapsile najmanje 60 Palestinaca

Najmanje 60 Palestinaca uhapšeno je tokom noći na okupiranoj Zapadnoj obali tokom racija koje su sprovele izraelske snage u gradovima Kalkilija, Jerihon, Dženin i Tulkarem, javila je Al Džazira.

Kako se navodi, najmanje 30 oklopnih vozila raspoređeno je u Dženinu nakon racije u zoru, javila je televizija.

Pozivajući se na palestinsku novinsku agenciju Wafa, televizija je prenijela da su izraelski snajperisti raspoređeni na krovovima kuća i drugih objekata i da izviđački avion nadlijeće iznad njih.

 Agencija je na platformi Iks objavila snimak za koji kaže da se na njemu vidi kako se dim izvija u Dženinu nakon što su izraelske trupe gađane "eksplozivnim napravama", prenio je Gardijan.

đTenzije su eskalirale na Zapadnoj obali, a više od 200 Palestinaca ubile su izraelske snage i naseljenici nakon početka sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra.

Izraelske snage potvrdile 200 noćnih vazdušnih udara na ciljeve Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su tokom noći izvele vazdušne udare na oko 200 ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze, navodeći da i izraelske kopnene snage nastavljaju sa svojim operacijama u ovoj palestinskoj enklavi.

U saopštenju IDF navodi da je brigada Negev uništila Hamasovu infrastrukturu unutar škole u ​​Beit Hanunu na severu Gaze, koju su operativci Hamasa koristili za napade na izraelske trupe, prenosi Tajms of Izrael.

Unutar školskog kompleksa, trupe su pronašle razno oružje i dva ulaza u tunele od kojih je na jednom bila postavljena eksplozivna naprava.

IDF je saopštila da su izraelske kopnene snage tokom noći uništavale vozila koja su prevozila rakete i minobacače za operativce Hamasa, pozicije za lansiranje protivtenkovskih raketa, grupe Hamasovih operativaca i obližnja skladišta oružja.

U saopštenju se navodi i da je izraelska mornarica takođe izvela napade tokom noći, gađajući osmatračnice Hamasa i drugu infrastrukturu duž obale Gaze.

Izrael osnovao komisiju za ispitivanje sudbine neoslobođenih talaca

Dok Izrael kroz indirektne pregovore i sprovođenjem vojnih akcija pokušava da vrati taoce koji su u zatočeništvu palestinskih militanata, izraelske vlasti neke od nestalih proglašavaju "mrtvim u zatočeništvu", koristeći ovu formulaciju koja je smišljena da se porodicama otetih pruži bilo kakvo okončanje neizvjesnosti i iščekivanja.

Tročlana medicinska komisija je proučavala video snimke napada Hamasa izvedenog 7. oktobra i donosila je zaključke na osnovu znakova smrtonosnih povreda među otetima i iskaza svjedoka koji su oslobođeni tokom doskorašnjeg primirja, prenosi Rojters.

-To može biti dovoljno da se utvrdi da li je talac preživio ili ne, iako ne postoji ljekarska potvda o smrti nekog od talaca koje Hamas nije oslobodio - izjavila je Hagar Mizrahi, zvaničnica ministarstva zdravstva koji je na čelu nadležne komisije.

U intervjuu za izraelski Kan radio Mizrahijeva je rekla da utvrđivanje smrti nikada nije laka stvar, "a još manje je u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo". Izrael tvrdi da je likvidirao komandanta Hamasovog bataljona Šati

Izrael tvrdi da je u izraelskom vazdušnom udaru u nedjelju "eliminisan" komandant Hamasovog bataljona Šati, izjavio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari na nedjeljnoj konferenciji za novinare.

Navodi se da je ubijeni komandant bio odgovoran za izvođenje racija na izraelsku teritoriju u napadu 7. oktobra, rekao je Hagari, prenosi CNN.

- Prema obavještajnim podacima izraelske vojske (IDF) borbeni avion IDF je pogodio i ubio Haitama Kuvadžarija, komandanta Hamasovog bataljona Šati. Pod njegovom komandom, Hamasovi teroristi su izvršili smrtonosni napad na jug izraelske teritorije 7. oktobra - navodi se zajedničkom saopštenju IDF-a i Izraelskih bezbjednosnih agencija koje je uslijedilo nakon konferencije za novinare.

U saopštenju se takođe navodi da je Kuvadžarai "komandovao Hamasovim snagama koje se bore protiv vojnika IDF u oblasti Šati".

Premijer Katara sa Blinkenom,istakao potrebu za prekidom vatre na Bliskom Istoku

Katarski premijer i ministar spoljnih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman Al-Tani istakao je u razgovoru sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom potrebu za deeskalacijom i primirjem u Pojasu Gaze, javila je državna novinska agencija te zemlje.

Katarski premijer je tokom razgovora u nedjelju još jednom ponovo potvrdio posvećenost Katara tekućim naporima usmjerenim na vraćanje mira u region, prenosi CNN.

On je takođe izrazio zabrinutost da će nastavak sukoba u Pojasu Gaze nakon humanitarne pauze otežati posredničke napore i pogoršati humanitarnu krizu.

Al-Tani je naveo da Katar osuđuje sve oblike gađanja civila, posebno žena i djece, i istakao da su akcije poput tih, uključujući politiku kolektivnog kažnjavanja, neprihvatljive u bilo kojim okolnostima.

On je zatražio hitno otvaranje humanitarnih koridora kako bi bilo osigurano  bezbjedno dostavljanje pomoći Palestincima pogođenim sukobom Izraela i Hamasa.

Katar je prošlog mjeseca posredovao u dogovoru Izraela i Hamasa o privremenom primirju koje je isteklo u petak ujutro.

IDF: Izraelske snage i Hamas vode borbe širom Pojasa Gaze

Izraelske kopnene snage sukobljavale su se sa borcima Hamasa širom Pojasa Gaze, saopštila je u izraelska vojska i pružila do sada najjasniju potvrdu da je počela planirana kopnena ofanziva na jugu te palestinske enklave prepunom izbjeglica.

Istovremeno, palestinska militantna grupa Hamas saopštila je da su se njeni borci sukobili sa izraelskim trupama na oko dva kilometra od grada Kan Junisa na jugu Pojasa Gaze, prenosi Rojters.

Stanovnici tog grada, drugog po veličini u Pojasu Gaze, od kojih su se mnogi doselili da bi pobjegli od izraelsko-palestinskog sukoba, potvrdili su da se može čuti tenkovska paljba izražavajući bojazan od nove izraelske kopnene ofanzive.

Izraelska vojska je ranije naredila ljudima da se evakuišu iz nekih dijelova grada i prigradskih naselja, ali nije najavljivan nikakav novi kopneni napad na jug palestinske enklave.

-IDF (Izraelske odbrambene snage) nastavljaju da šire svoje kopnene operacije protiv uporišta Hamasa u cijeloj Gazi. Naše snage se direktno suočavaju sa teroristima i eliminišu ih - izjavio je na konferenciji za novinare u Tel Avivu portparol IDF kontra-admiral Daniel Hagari.

Rano jutros mediji pod kontrolom Hamasa su prenijeli da su prema informacijama iz hitnih službi, tri radnika hitne pomoći poginula u izraelskom udaru na sjeverni dio grada Gaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana